Aquest divendres era 2 de maig, dia de la Comunitat de Madrid, la festivitat en la qual commemora l'aixecament històric del poble Madrid de 1808 contra la invasió francesa de les tropes de Napoleó, un alçament que va marcar l’inici de la Guerra de la Independència espanyola. Aquest va ser un Dos de Maig passat per aigua, però això no va restar protagonisme a Isabel Díaz Ayuso, que en celebracions com aquestes, que converteix en manifestacions populars que rendeixen homenatge a la seva figura, es troba com el peix a l'aigua. Ahir no va tenir qui li robés protagonisme, perquè el govern d’Ayuso no va convidar ningú del govern de Pedro Sánchez en represàlia a la cancel·lació de la tradicional parada militar i la desfilada de la Patrulla Àguila, per la decisió del ministeri de Defensa, que va al·legar que es tractava de la celebració d’un acte cívic i no militar. En conseqüència, el PSOE madrileny va declinar assistir-hi. Però això no va fer més que donar munició a la rojigualda Ayuso que, vestida amb els colors de la bandera espanyola (una brusa groga en forma de capa i una faldilla i sabates vermelles), es va convertir en protagonista absoluta de la festa i va repartir atacs a tort i dret contra Sánchez i els socialistes, com ha quedat reflectit a les portades madrilenyes.

A falta d'avions reals, una foto...

En un escenari a la Puerta del Sol, on figurava la imatge d’un gran pòster de la bandera espanyola projectada pel fum de la Patrulla Àguila -a falta dels avions reals, una fotografia volia posar en evidència el greuge del Govern de Sánchez cap al poble de Madrid-, Ayuso va posar sal a la nafra. "Aquest any el poble de Madrid està dolgut i troba a faltar les seves Forces Armades", va clamar la presidenta madrilenya, en un discurs de marcat accent nacional espanyol, més que regional, convertint l’acte en un míting contra Pedro Sánchez aprofitant l’episodi de l’apagada general. "Ningú ens tanca, ens apaga, ni ens deixa en evidència", va afirmar Ayuso, que va afegir que "no podem acostumar-nos al desastre, ni al sectarisme, ni a la mentida", ni s'ha d'oblidar la "gravetat" del que ha passat, en al·lusió a la "vergonyosa apagada que va deixar Espanya a les fosques" dilluns passat. 

La Razón dedica la seva gran fotografia de portada a Ayuso, de qui diu que “ataca el ‘sectarisme i la mentida’ de Sánchez", i que va treure la celebració al carrer per "convertir la festa de la Comunitat en un acte popular, amb perfil propi, sense interferències de la Moncloa ni del PSOE regional, i amb una connexió més directa amb els madrilenys". El titular principal, però, és per Sánchez, que “no aclareix els dubtes sobre l’apagada en el Congrés” i adverteix que a la Moncloa asseguren que “portarà setmanes” determinar les causes que van provocar el sinistre, i que la dimissió de Corredor com a presidenta queda en suspens “per no apuntar Red Eléctrica”.

L’ABC també concedeix tot el protagonisme a Ayuso, que comparteix la gran imatge de portada amb el cantaor de flamenc José Mercé, després de rebre la Gran Creu del Dos de Maig. Però el diari conservador també destaca en la portada una enquesta que ha encarregat sobre la intenció de vot en l’Ajuntament de Madrid, i assegura que “Almeida avança i és l’únic líder municipal de Madrid que aprova”, uns resultats que s’expliquen per la majoria absoluta del PP, que ampliaria amb un escó més davant l’estancament de Vox i una lleu pujada del PSOE a costa de Más Madrid. El Mundo, per la seva part, també mostra la imatge de la presidenta Díaz Ayuso i la fotografia de la bandera espanyola que formen els avions de la Patrulla Àguila, tot i que dedica el seu titular principal a les conseqüències econòmiques de la gran apagada, i diu que “la banca internacional avança un ‘gir energètic’ a Espanya després de l’apagada amb inversions i nuclears”. 

Mirada internacional de 'El País' i 'La Vanguardia'

El País té una clara mirada internacional en la seva portada, que dedica al dictamen de la intel·ligència alemanya sobre el partit d’extrema dreta AfD, que ha declarat com a “grup extremista de dretes” i d’anar “contra l’ordre democràtic”, un fet important que permetrà vigilar amb més recursos al principal partit de l’oposició -segona força en les eleccions del passat febrer-, amenaçar el seu finançament i obre la porta a la seva il·legalització. És el tema que també obre l’edició de La Vanguardia, que dedica la fotografia de portada a la col·locació de la xemeneia que anunciarà que hi haurà Papa. En canvi, El País li dedica la imatge de portada al populista Nigel Farage, del partit Reform UK, que va triomfar en les eleccions locals d’aquest dijous en part d’Anglaterra, a costa de laboristes i conservadors.

Mirada local de 'El Periódico'

El Periódico, en canvi, es desmarca d’aquests temes i publica una portada amb diverses informacions pròpies, en clau molt més local. El tema del dia és per Barcelona, que renovarà els seus grans escenaris de concerts (l’Anella Olímpica, el Palau d’Esports i el Catalunya Media City), el que multiplicarà la capacitat de programació musical de la ciutat. La fotografia és d'un soldat ucraïnès i una notícia cridanera, per què el soldat no està a Ucraïna, sinó a Catalunya. “Ucraïna s’entrena a l’Empordà”, és el titular, i el rotatiu explica que l’Exèrcit ensenya tàctiques de combat a l’elit de la defensa de Kíiv al camp de maniobres de Sant Climent Sescebes. El tercer tema el dedica al “xoc entre Aigües de Barcelona i l’AMB per una concessió de 800 milions”.

'La Razón' 3
'La Razón'
'ABC' 3
'ABC'
'El Mundo' 3
'El Mundo'
'El País' 3
'El País'
'La Vangurdia' 3
'La Vanguardia'
'El Periódico' 3
'El Periódico'
'Ara' 3
'Ara' 
'El Punt Avui' 3
'El Punt Avui'