El nou president del Parlament de Catalunya, Roger Torrent, s’ha mostrat satisfet aquest dijous que, amb la constitució de la Mesa i l’inici de la legislatura, l’article 155 imposat per l’Estat “ja no forma part del paisatge del Parlament”.

En una entrevista a El Món a RAC 1, Torrent ha defensat el discurs —sense referències a l’1-O o a la República— que va fer ahir quan va ser nomenat president, i ha assegurat que “volia transmetre uns principis fonamentals, universals". “A mi em toca reflectir la pluralitat política i social" de Catalunya, ha explicat l’acabat de nomenar president, i ha afegit que “tothom s'ha de poder sentit representat al Parlament".

Malgrat les evidents diferències amb el discurs que va fer l’any 2015 la seva predecessora, Carme Forcadell, que sí que va incloure un “visca la República!”, Torrent ha assegurat que a tots dos “ens uneixen conviccions i principis polítics”, alhora que comparteix la tasca que l’expresidenta ha fet aquests dos anys. En aquest sentit, ha posat de relleu que va preparar el discurs amb l'equip de Presidència del Parlament, tal com va fer Forcadell.

Davant les bones valoracions de partits com PSC o PP pel discurs, Torrent s’ha limitat a dir que "la societat catalana és plural, amb identitats plurals, i això és ric", i ha criticat que alguns partits “han intentat fer veure que està trencada”, quan realment “som un sol poble”.

Es tracta d'unes bones valoracions de part de la bancada unionista, d’altra banda, que es van produir malgrat que Torrent ressaltés l’absència dels empresonats i exiliats. “Em tocava denunciar que ahir hi havia escons buits”, ha sentenciat.

Investidura incerta

Torrent s’ha volgut mostrar prudent respecte dels propers esdeveniments, i ha defensat centrar-se ara a “obrir converses” amb tots els grups polítics. Avui és el torn del PSC i Catalunya en Comú-Podem, segons ha concretat.

Malgrat això, no ha pogut evitar de pronunciar-se sobre la hipotètica investidura del president en funcions, Carles Puigdemont, i ha reconegut que “n'haurem de parlar” si és qui agrupa més suports. En aquest sentit, no descarta desplaçar-se a Brussel·les per fer-ho.

Pel que fa a la investidura telemàtica i el vot delegat, ha explicat que “no em plantejo situacions hipotètiques perquè no decideix només el president del Parlament, sinó tota la Mesa", si bé ha reconegut que “els mecanismes són els que són”.

La trucada de Puigdemont

Una de les primeres felicitacions que Torrent va rebre després de ser nomenat president del Parlament va ser la de Puigdemont, amb qui va parlar per telèfon des del mateix escó.

Torrent ha volgut agrair al president en funcions la felicitació, a més de dir que va ser una conversa “molt cordial”. “Vam parlar de Girona, Sarrià de Ter [d’on Torrent encara és alcalde] i Sant Julià de Ramis [on té la residència Puigdemont] i vam emplaçar-nos a seguir parlant", ha concretat.

El nou president del Parlament ha afegit que ha rebut trucades de Brussel·les, però no de Madrid.

torrent trucada puigdemont efe

Torrent, durant la trucada de Puigdemont

Torrent també ha volgut insistir que se sent “molt satisfet i molt honrat” pel càrrec, i ha explicat que li ha arribat "de sobte", ja que assegura que no preveia l’opció “fins dilluns a la nit”. Davant del repte, Torrent ha volgut deixar clar que “caldrà tocar molt de peus a terra".