L'exgeneral de la Guàrdia Civil Enrique Rodríguez Galindo, condemnat per la seva implicació en crims dels GAL, ha estat ingressat a l'UCI en agreujar-se el seu estat després d'encomanar-se de coronavirus fa unes setmanes.

Segons ha avançat Voz Pópuli i han confirmat a Efe fonts del seu entorn, Rodríguez Galindo es troba en estat greu des de fa dies després d'haver contret la Covid, i la seva dona també s'hauria encomanat.

Després de ser ingressat a l'hospital i a causa de problemes respiratoris, Rodríguez Galindo, que divendres vinent, dia 5, farà 82 anys i hi és afligit de problemes cardiovasculars, ha hagut de ser intubat i es preveu que romangui en aquesta situació durant els propers 20 dies.

Segrest i assassinat de Lasa i Zabala

Rodríguez Galindo va dirigir el 1980 la 513 Comandància de la Guàrdia Civil, amb seu a Intxaurrondo (Sant Sebastià) on va encapçalar la lluita antiterrorista contra ETA. Va ser durant el seu mandat quan va tenir lloc el segrest i assassinat dels presumptes etarres José Antonio Lasa i José Ignacio Zabala, per guàrdies civils d'Intxaurrondo.

lassa zabala mural foto joxemaiMural en record a Lasa i Zabala / Joxemai

Després de ser portat a judici, el 26 d'abril de 2000 l'Audiència Nacional el va condemnar a 71 anys de presó pel segrest i assassinat dels presumptes etarres i el 9 de maig va ingressar a la presó. Un any després, el Tribunal Suprem va augmentar en quatre anys la pena de presó, i el 2 d'abril de 2002 va perdre oficialment la seva condició de membre de la Guàrdia Civil.

El setembre de 2004, i després de ser-li diverses vegades denegada la concessió del tercer grau, la Direcció General d'Institucions Penitenciàries va permetre a Galindo que complís la seva condemna fora de la presó donada la greu malaltia cardiovascular que patia i la seva avançada edat.

La Direcció General va resoldre tanmateix mantenir el segon grau de tractament a l'exgeneral, que l'1 d'octubre va abandonar la presó d'Ocaña (Toledo) i aquell mateix mes va ingressar en una clínica de Saragossa, afligit d'una crisi cardíaca.

Al desembre va ser operat del cor, i el 5 de gener de 2005 el jutge central de Vigilància Penitenciària de l'Audiència Nacional José Luis Castro li va concedir finalment el tercer grau penitenciari.

 

Imatge principal: L'exgeneral de la Guàrdia Civil Rodríguez Galindo / ETB