L'incident que ha protagonitzat la candidata de Vox Rocío Monasterio en un debat electoral de Madrid a la cadena Ser, que ha indignat Pablo Iglesias fins al punt que ha abandonat el local, ha provocat que reaparegués a la xarxa el que la dirigent del partit de Santiago Abascal va fer en un col·loqui del president Carles Puigdemont a la capital espanyola abans del referèndum de l'1-O.

Monasterio va interrompre en aquella ocasió el col·loqui, organitzat pel Foro Nueva Economía, i va posar-se al davant mostrant unes manilles. Va cridar "sense llei no hi ha democràcia", i va deixar les manilles sobre la taula de Puigdemont. La seva acció, però, no va escandalitzar llavors a Madrid, a diferència d'avui, i TVE la va definir amb to condescendent com "una espontània" que havia interromput l'acte.

 

L'incident va tenir lloc el 27 de maig del 2017 just quan començava la ronda de respostes del president de la Generalitat als periodistes. Rocío Monasterio era llavors la número dos de Vox a Madrid. 

El president de Nueva Economia Fòrum es va disculpar a Puigdemont i als assistents per la interrupció i "la incomoditat que podria haver ocasionat". El mateix president va manifestar en finalitzar l'acte que l'incident havia estat "intencionat i innecessari".

Avui en canvi, la sensibilitat a Madrid contra el partit ultra era molt més alt, passats quatre anys i veient les orelles del llop. Pablo Iglesias ha acabat abandonant el debat després que Rocío Monasterio s'ha ratificat en les seves paraules, posant en dubte les cartes amenaçadores amb bales a l'interior rebudes per Iglesias, Fernando Grande-Marlaska i la directora de la Guàrdia Civil María Gámez. Excepte la cap de llista de Vox, la resta de candidats han reclamat a Iglesias que es quedés al debat. Menys Isabel Díaz Ayuso, perquè ha declinat participar del debat electoral. Finalment, també l'han abandonat Ángel Gabilondo Mónica García, que han donat per enterrat el programa.

Uns minuts abans, en una entrevista a TVE, Pablo Iglesias ja ho havia advertit. El debat ha començat justament per les cartes amenaçadores, i el líder de Podemos ha instat la candidata ultra a retractar-se de les seves paraules. Però Monasterio s'hi ha negat i, després d'un bon guirigall, Iglesias s'ha posat la mascareta, s'ha aixecat de la cadira i ha abandonat l'estudi. Malgrat la insistència de la moderadora, Àngels Barceló, ha marxat del debat advertint que no es pot "blanquejar l'extrema dreta".

Monasterio ja no s'enfronta únicament a l'independentisme, cosa que era aplaudida a Madrid.