La ministra de Defensa, Margarita Robles, ha descartat totalment que en les converses de la taula de diàleg es pugui instaurar un poder judicial català, ni tan sols recuperant les competències en aquest sentit que preveia l'Estatut i que van ser escapçades pel Tribunal Constitucional. En una entrevista amb Europa Press, Robles ha insistit que si hi hagués un nou Estatut per a Catalunya no s'hi podrien incorporar les competències que es van anul·lar, sobretot les referides al Consell de Justícia de Catalunya. 

La titular de Defensa, magistrada de professió i exvocal del Consell General de Poder Judicial (CGPJ), considera que aquest traspàs de l'únic dels tres poders no transferit, no és possible. "Amb el marc constitucional, el Consell ha de ser únic per a tot Espanya", ha argumentat i ha recalcat que "en aquesta part concreta la sentència del Tribunal Constitucional, en el seu moment, va ser una sentència correcta".

Segons Robles, els òrgans autonòmics de govern dels jutges "no són possibles" perquè al seu entendre "ha de ser un Consell únic". Tot i això, precisa que "una altra cosa és que dins de les comunitats es pugui potenciar una figura que ja existeix en aquest moment, que són les sales de govern que hi ha a tots els Tribunals Superiors".

Els indults

 

D'altra banda, la ministra de Defensa ha valorat positivament els indults que va concedir el govern espanyol als presos polítics. Admet que en política a vegades cal prendre decisions que "no són fàcils" però l'ha justificada per "afavorir la convivència a Catalunya".

Robles ha recordat que ella prové del món judicial i que a vegades "el millor complement que es pot fer a la justícia, és la generositat". I això, ha afegit, "va ser el que en aquell moment va representar l'indult: un esforç per la convivència, pel diàleg i per la tolerància". A més, considera que, per part del govern espanyol, hi va haver el màxim respecte a la sentència que va dictar la sala segona del Suprem i per això està convençuda que el Tribunal no revocarà els indults concedits: "Sincerament és un escenari que no contemplo", ha afegit.

La ministra ha rebutjat que tant el PNB com el govern català estiguin sotmetent el govern espanyol a un "xantatge" amb les seves demandes de traspassos de competències i inversions: "No estic d'acord en absolut amb aquesta afirmació", ha indicat.

En la seva opinió, l'Executiu de Sánchez està governant "pensant en tots els espanyols" i per això creu que en moments de crisi, com ara, s'haurien de deixar de banda les polítiques partidistes. De fet, vol fer valdre el procés de "cogovernança" que al seu entendre s'ha produït amb les autonomies durant la pandèmia. Roures ha defensat crear un "clima de retrobament" amb Catalunya i ha demanat al president de la Generalitat, Pere Aragonès, que governi per a tota ella "perquè la majoria no està amb l'independentisme".