S’han fet públics recentment diversos episodis d’apologia del franquisme i el feixisme de militars en actiu. Fins i tot en escoles militars, com és el cas de l’Escola Naval del Ferrol, d’on curiosament era originari Francisco Franco. Davant d’això, el Ministeri de Defensa tracta d’evitar que vagi a més. Aquest dilluns ha publicat una ordre al Butlletí Oficial de Defensa (BOD) que busca promoure els “valors i principis constitucionals” a l’interior dels centres docents de l’Exèrcit espanyol. Se centra especialment en ordres diàries, discursos o conferències susceptibles de tenir un biaix ultra. També reclama evitar l'exhibició de simbologia preconstitucional.

La polèmica es va desencadenar després d’una efemèride difosa per l’Escola Naval de l’Armada al Ferrol, Galícia, que commemorava l’enfonsament el 1937, durant la Guerra Civil Espanyola, d’un submarí de “l’esquadra roja”. Aquell episodi va solucionar-se amb el cessament del cap d’estudis. Ara s’ha anat més enllà amb una instrucció per a tots els centres docents militars de l’Estat.

La instrucció publicada subratlla que les escoles militars han d’estar “en consonància” amb els principis i valors recollits per la Constitució espanyola, “especialment en allò relacionat amb la convivència democràtica i el respecte als valors que la inspiren”.

 

Aquesta instrucció és d’aplicació tant als directors d’aquests centres com als professors i alumnes “dins de l'àmbit acadèmic o escolar”. És d’aplicació “en tots els actes”, especialment en ordres diàries —incloent-hi efemèrides—, celebracions patronals militars, discursos, al·locucions, xerrades de motivació, conferències, pràctiques “o qualsevol altra duta a terme en grup per i per als alumnes”.

Entre els “requisits exigibles” a tots aquests actes hi ha que estiguin “en consonància amb els principis de la Constitució espanyola”; que respectin els tractats, convenis i acords internacionals, “especialment els que es refereixin als drets humans”; respectar el principi de neutralitat política i “evitar qualsevol ús o exhibició de simbologia que vulneri les normes, els principis i valors constitucionals”.

No només se centra en allò que passa dins dels centres docents. Segons l'ordre publicada al BOD, "aquests requisits també seran d'obligat compliment per a aquells altres actes amb publicitat, en especial els que apareguin difosos a través de mitjans o xarxes socials, que es realitzen fora de l'entorn acadèmic o escolar".