Segons la Constitució espanyola, les Forces Armades són les “principals garants de l’ordre constitucional”. Aquest ha estat el recordatori que ha llançat Margarita Robles aquest diumenge de Reis, amb motiu de la Pasqua Militar, la primera del govern de Pedro Sánchez. En la tradicional cerimònia al Palau Reial de Madrid, la ministra de Defensa ha centrat el seu discurs al voltant del 40è aniversari de la Carta Magna, celebrat el passat desembre, i de la qual ha reivindicat la plena vigència.

En el seu discurs, previ al de clausura de Felip VI, la ministra socialista ha reivindicat el “marc de convivència” de la Constitució del 78, en el qual “tothom hi té cabuda” sempre que es respecti la legalitat. Ha situat la política de defensa com una qüestió d’Estat “orientada a afavorir l’estabilitat, el progrés i la pau".

De la mateixa manera que el rei Felip en el seu parlament, la ministra de Defensa ha evitat tota referència a la crisi catalana, com ja ha passat durant els últims anys. No obstant això, sí que ha demanat “mantenir les Forces Armades i la Guàrdia Civil allunyades de decisions partidistes o cojunturals”. Ha subratllat la importància de la integració d’Espanya a nivell militar a l’OTAN, però també a la Unió Europea. Ha apostat per “consolidar el lideratge que ens correspon a Europa” en un escenari internacional on els actors “han canviat”.

La Pasqua Militar, que marca l’inici de l’any militar, és una commemoració instaurada per Carles III, després que les tropes espanyoles recuperessin el municipi menorquí de Maó, en mans dels anglesos, el 6 de gener del 1782. La celebració d’enguany ha tornat a estar marcada per l’absència dels reis emèrits Joan Carles i Sofia, que des de la seva abdicació només hi han assistit en una ocasió, el 2018.