1.130 milions d’euros. És la quantitat que ha autoritzat el Consell de Ministres per reforçar les capacitats militars d’Espanya davant d’un context internacional “volàtil, incert i inestable”. Va rebre llum verda ahir, però ni el govern espanyol ni la seva portaveu, Pilar Alegría, van donar-li publicitat i difusió. No va ser fins a la tarda, quan es van publicar les referències de tot el que es va acordar a la reunió, que els mitjans van fer-se’n ressò. I aquest dimecres, hores més tard, la ministra de Defensa, Margarita Robles, defensa sense embuts aquesta despesa: “Invertir en Defensa és invertir en pau, en pau amb majúscula”.

“La inversió en Defensa es fa per polítiques de pau i de dissuasió, per actuacions que són moltes vegades civils i per la creació de llocs de treball”, ha argumentat la ministra. Robles ha quantificat en 73.000 els llocs de feina directes i indirectes creats a través dels programes del Ministeri de Defensa i ha subratllat que “el compromís d’Espanya és un compromís amb la pau”. Com a exemple, ha citat els militars que són al Líban en “unes condicions complicades” i “sota el mandat dels cascs blaus de l’ONU”, cosa que, per la ministra, és la “millor manifestació” d’aquesta voluntat.

Aquestes paraules de Robles arriben després que el Consell de Ministres aprovés un acord per autoritzar el subministrament de “material divers per al reforç de capacitats militars”: en concret, diferents “sistemes d’armament, material, munició i equipament militar”. La Moncloa esgrimeix que “la situació internacional actual” genera un “context d’alta volatilitat, incertesa i inestabilitat” i que, per aquest motiu, cal “fer un reforç urgent de les capacitats militars a fi d’incrementar la reserva estratègica disponible”. Tot plegat amb un valor total estimat de 1.129.648.285,92 euros.

Sumar respon que no es pot fer “cap sacrifici” per la “indústria de la guerra”

Aquest increment de la despesa militar compta amb el rebuig de Sumar i dels socis d’investidura de Pedro Sánchez. Sense anar més lluny, aquest mateix matí, el portaveu de Sumar al Congrés, Íñigo Errejón, ha sigut molt crític a Twitter: “Cap sacrifici per la indústria de la guerra”. Prèviament, la ministra de Sanitat i líder de Más Madrid (formació integrada a Sumar), Mónica García, havia sostingut en una entrevista a Telecinco que Espanya té “despeses en Defensa que són baixos en relació amb altres països”. Per la seva banda, Ione Belarra, secretària general de Podemos, ha lamentat que “cada euro que s’augmenta en despesa militar es retira d’una inversió més gran en serveis públics” i ha alertat que “la carrera armamentística alimenta un clima de guerra de conseqüències imprevisibles”. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l’actualitat, en un clic!