Hi ha malestar al sector progressista de la magistratura i a les files del PSOE per la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de rebutjar els recursos de Carles Puigdemont i Toni Comín contra el seu processament per malversació greu i desobediència. Hi ha la sensació que el bàndol conservador del TC ha fet servir la porta del darrere per saltar-se els tràmits ordinaris contra els interessos dels exiliats. L’assumpte encara agafa més rellevància si tenim en compte que el partit dels dos eurodiputats a l’exili forma part de l’equació per constituir la mesa del Congrés i per la hipotètica investidura. En aquest sentit, la ministra de Defensa en funcions, Margarita Robles, ha assenyalat aquest dijous que allò “raonable” és que el TC hagués esperat la reunió del ple ordinari i no la Sala de Vacances, amb majoria conservadora, per decidir sobre un recurs de “transcendència política i jurídica” com el que van presentar Puigdemont i Comín.

“Hauria estat prudent que no hagués estat la Sala de Vacances la que ho hagués resolt”, ha apuntat la ministra en declaracions fetes durant una visita a la base militar de Retamares (Pozuelo de Alarcón, Madrid). Robles, magistrada de professió, ha recordat que aquesta mena de seccions han d’abordar “assumptes de pura tramitació, de menor incidència”, en contrast amb el TC, que és un òrgan “essencial” format per dotze magistrats. “Té una transcendència no només política, sinó jurídica important”, ha declarat la ministra.

La claredat amb què s’ha expressat Robles contrasta amb la prudència que ha demostrat el seu company, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, que ha expressat el “respecte” a la resolució del TC, per la qual va inadmetre a tràmit el recurs en qüestió. El ministre ha traslladat “tot el respecte a la resolució del Constitucional” i s’ha inclinat per no valorar “ni la interlocutòria ni el vot particular ni la decisió de la Fiscalia de recórrer”. “Estic segur que totes les resolucions que adopti el TC seran de conformitat a dret”, ha conclòs Bolaños.

Malestar a la secció progressista del TC

L'agilitat i la pressa de la Sala de Vacances del Tribunal Constitucional per inadmetre els recursos d'empara de Carles Puigdemont i Toni Comín contra els seus processaments ha causat perplexitat entre els magistrats del mateix ple de l'alt tribunal. En una entrevista a la Cadena SER aquest dijous, la magistrada progressista María Luisa Balaguer ha qualificat d'"inusual" aquesta decisió i ha admès que pot "causar estranyesa" pel fet que aquesta secció del TC "no resol pràcticament res", amb l'excepció d'afers o qüestions "d'una altra naturalesa". Malgrat que el TC sempre ha sentenciat en contra dels interessos dels independentistes empresonats i a l’exili, el tribunal sempre n'havia admès a tràmit els recursos, que és el pas preliminar abans que el ple els estudiï a fons. El recurs de la Fiscalia forçarà que l'assumpte es debati al ple ordinari a partir del setembre.