La remor de fons a Ciudadanos no ha parat d’augmentar des que es va saber, fa unes setmanes, la proposta d’estatuts que es debatrà a la IV assemblea general del partit. Si al principi el focus s’havia posat en el tomb liberal del partit, que molt probablement aparcarà del tot la seva definició com a socialdemòcrata, en les últimes hores ha augmentat la pressió davant les reformes que pretén aplicar Rivera a l’organització interna. De moment, la proposta d’estatuts l’ha plantejat l'executiva, i ja ha estat avalada pel consell general, però cada cop són més les veus internes que consideren que Ciudadanos, lluny d’avançar en democràcia interna, farà seriosos passos enrere en cas d’aprovar-se la proposta oficialista.

En qualsevol cas, ara la militància té l’oportunitat de presentar esmenes al text, però, finalment, a l’assemblea general, que es farà els dies 4 i 5 de febrer, només s’hi discutiran les que seleccionin les comissions de treball afins a la direcció. Per tot plegat, els crítics parlen d’un intent clar de Rivera d’incrementar el seu control sobre el partit.

Expulsió per sortir de la línia oficial

Des de la cúpula, el portaveu del partit al Congrés dels Diputats, Juan Carlos Girauta, va assegurar que el nou i (i més dur) règim disciplinari és “necessari com a antídot als lobbies bastards”. I és que, més enllà de referir-se a delictes relacionats amb la corrupció i la transparència, la proposta de text que s’ha posat a debat proposa considerar falta greu, amb una sanció que pot justificar l’expulsió del partit, crear corrents d’opinió o fins i tot fer declaracions públiques contràries a l’establert pels dirigents, a més d’incomplir les directrius del comitè executiu.

Foto: ACN

Finalment, la direcció de Ciudadanos s’ha vist obligada a fer marxa enrere en certs aspectes. Per exemple, les últimes propostes ja no parlen de lluitar contra “corrents d’opinió” sinó “grups organitzats”. El mateix Girauta va explicar que el partit esmenarà la seva  proposta d’estatuts perquè “l’expressió donava lloc a susceptibilitats”.

Sancions més altes

Tot i les renúncies de la línia oficial, el nou reglament encara preveu un enduriment de les sancions per haver comès infraccions greus, molt greus i lleus. De fet, dues de les esmenes a la totalitat dels estatuts demanen que es mantinguin les sancions i els temps de prescripció de les infraccions tal com estan als estatuts del 2011, els vigents, que en aquest aspecte són menys durs que la nova proposta. Per exemple, la suspensió de la condició d’afiliat per infraccions molt greus actualment es pot allargar dos anys, i Rivera pretén que pugui arribar als quatre. També la inhabilitació per càrrec orgànic, que actualment només pot durar un any, passaria a durar-ne “de dos a quatre”. En aquest sentit, les dues esmenes a la totalitat tenen com a objectiu matisar la redacció referent a les infraccions molt greus i garantir que els afiliats puguin manifestar lliurement les seves opinions encara que siguin contràries a les que defensi el partit.

Pel que fa a les faltes greus, el text que es posarà a debat fixa la suspensió d’afiliació en un mínim de sis mesos, que pot arribar a ser de dos anys, quan ara només es pot allargar un mes. A més, actualment una falta greu no pot desembocar en una inhabilitació, mentre que ara la direcció vol que es pugui penalitzar els càrrecs del partit amb, també, entre sis mesos i dos anys d’inhabilitació.

Pel que fa a les faltes lleus, ara només es preveu una amonestació, mentre que el nou text incorporaria una suspensió de la militància o inhabilitació per un període de fins a sis mesos.

Les esmenes, que s’han vehiculat sobretot a través dels grups de treball crítics TranC’sparencia i Valores C’s, critiquen durament aquest increment de les sancions.

Blindatge de Rivera

Al congrés de Ciudadanos també es parlarà dels processos interns per escollir els càrrecs del partit. De fet, abans d’aprovar els nous estatuts, l’executiva ja va promoure una modificació dels actuals per celebrar primàries aquest dijous i divendres, dies 26 i el 27 de gener.

Foto: Ciudadanos

Aquest canvi d’estatuts exprés es va aprovar en la reunió que el consell general va fer el 19 de novembre, i ha provocat la indignació dels afiliats crítics organitzats dins el grup TranC'sparencia, que van exigir divendres l'anul·lació de les primàries, ja que consideren que el procediment per modificar els estatuts no es va fer com tocava. El grup critica que la campanya només durarà tres dies i que Rivera sortirà, doncs, amb avantatge. Des de TranC’sparencia s’ha lamentat que el partit no ha permès als seus candidats comunicar-se amb la militància, mentre que Rivera ha estat fent campanya durant mesos pels canals oficials, com la intranet.

Les esmenes a la proposta estatutària demanen que, encara que hi hagi excepcions, la norma general sigui la presentació de llistes obertes –en aquesta ocasió i en la proposta d’estatuts qui escull l’equip és el president– o que per formar part del consell general i la comissió de garanties s'exigeixi una antiguitat de sis mesos en el partit, no de 18 i 36 mesos, com vol la direcció. A més, en una de les esmenes a la totalitat, els autors de les esmenes sol·liciten que sempre que es voti, tant per als càrrecs orgànics com per als aspirants a càrrecs públics, es faci de manera presencial, no telemàtica.

Altres temes que es repeteixen en les esmenes a la ponència d'estatuts tenen a veure amb un control més clar del consell general sobre l'executiva i més autonomia de les agrupacions i dels comitès territorials de diferents àmbits.

Limitar les primàries

Les primàries per escollir els candidats a càrrecs públics i la manera com s’han de dur a terme seran, també, un dels principals debats del congrés de Ciudadanos. De fet, el consell general ja va modificar la proposta que havia fet l’executiva en aquest sentit. Les tres esmenes a la totalitat referides als estatuts plantegen una revisió de les normes per escollir els candidats a ocupar càrrecs públics, intentant que les primàries estiguin menys restringides.

Fins ara s’escollien per primàries els cinc primers llocs de totes les llistes electorals, mentre que ara la direcció ho vol limitar al cap de llista, i deixa en mans de l’executiva la tria de la resta de candidats. Segons la proposta de Rivera, els militants votaran per escollir el candidat a president del Govern central, a les presidències dels governs autonòmics, a les alcaldies de les capitals de província on hi hagi més de 400 afiliats i a les alcaldies dels municipis on hi hagi més de 400 afiliats, així com els caps de llista a les eleccions generals, autonòmiques i europees en aquelles circumscripcions on hi hagi més de 400 afiliats.

Per generalitzar més les primàries, una de les esmenes defensa abaixar el llindar d'afiliats a 200 i, en les candidatures dels comicis generals, autonòmics i europeus, votar els cinc primers llocs en comptes de només el primer. En els casos en què no se celebrin primàries, planteja que les llistes les confeccionin els comitès autonòmics, i que el paper del comitè executiu es limiti a vetar alguns candidats “de forma motivada”.

Hi ha una altra esmena a la totalitat que va encara més lluny, ja que demana que tots els llocs de les llistes electorals de Ciudadanos, en tots els àmbits territorials, s'estableixin per primàries. Finalment, la tercera esmena a la totalitat proposa una formulació menys precisa i diu que se celebraran primàries "com a regla general" per "als primers llocs de les llistes electorals" en tots els àmbits territorials.

A l'altre extrem, una esmena parcial advoca per mantenir les normes de primàries que planteja la direcció del partit però endurint les condicions per participar-hi, ja que vol impedir que hi concorrin els que faci menys de dos anys que són afiliats.

Una IV assemblea moguda

La quarta assemblea general de Ciudadanos arriba cinc anys després de la darrera, i amb un partit totalment diferent. Ja no es tracta d’una formació política catalana, sinó que ha culminat l’expansió per tot el territori espanyol i té uns 30.000 militants. A més, és la quarta força política al Congrés. Des d’aquesta posició, la direcció del partit taronja ha volgut aprofitar la cita amb la militància per descartar definitivament els postulats socialdemòcrates i establir uns nous estatuts més durs contra els crítics del partit.

A l’assemblea es votaran set esmenes a la totalitat: dues al document d’ideari, dues al d’estratègia política i tres al d’estatuts. A més, hi ha més de 800 esmenes que seran filtrades per comissions de treball vinculades a la direcció actual. La militància només tindrà l’oportunitat de recuperar, per votació telemàtica, 15 de les esmenes que la direcció hagi descartat.

Entre les veus crítiques, a més de les articulades per la via de les esmenes, destaca l’eurodiputada de Ciudadanos Carolina Punset, que divendres va organitzar una roda de premsa a Madrid, en què va descartar competir contra Rivera però acusant-lo, un cop més, de convertir el partit “en la marca blanca del PP”.

Foto: EFE

Un episodi més que fa preveure setmanes de tensió entre els integrants d’un partit que durant 10 anys havia fet via a Catalunya però que busca, ara, consolidar el seu lloc en el panorama polític espanyol.