El 23 de juliol de l’any passat el Tribunal Suprem va posar punt final al llarg recorregut judicial dels ultres que van assaltar la llibreria Blanquerna de Madrid la Diada del 2013. Obeint el Tribunal Constitucional, la sala penal va confirmar la condemna dels 14 processats en la causa. Se’ls va treure l’agreujant per discriminació ideològica, i les seves penes van passar a ser d’entre dos anys i set mesos als dos anys i nou mesos de presó. Tot estava ja llest perquè, encara que amb una pena menor a la inicial, fossin privats de llibertat. Però, a diferència del raper Pablo Hasél, tots ells continuen al carrer.

Han passat set mesos des de la sentència ferma del Tribunal Suprem i no han entrat encara a la presó. Així ho confirmen fonts d’Institucions Penitenciàries consultades per ElNacional.cat. L’última notícia, de finals de setembre, és que no faltava gaire. Fonts del TSJM explicaven llavors a aquest diari que els condemnats havien recorregut la interlocutòria d’execució de la sentència i estaven a l’espera que es resolguessin aquests recursos. En alguns casos la Fiscalia ja havia informat, i faltava només que la sala resolgués. D’allò ja en fa cinc mesos. Però les coses continuen encallades pels recursos presentats. Fonts judicials justifiquen que el cas és “complex” perquè hi ha fins a 14 condemnats.

Com està ara la situació? Segons aquestes fonts, la secció 30 de l’Audiència Provincial encara està amb els catorze recursos. Dotze van al·legar la suspensió per haver presentat un recurs d’empara al Tribunal Constitucional i també per haver sol·licitat l’indult al govern espanyol. Només s'ha analitzat nou, que han estat desestimats pels magistrats. Encara en falten cinc. Un cop tots estiguin resolts, seran notificats a totes les parts i es tornarà a requerir el seu ingrés voluntari a la presó. Malgrat tot, admeten aquestes fonts que, un cop això passi, no saben si ingressaran voluntàriament en un centre penitenciari o si, fins i tot, presentaran nous recursos.

Han passat més de set anys des que van assaltar el Centre Cultural Blanquerna entre crits feixistes, destrosses materials i empentes als assistents a l’acte institucional de la Diada. Han passat cinc anys des de la primera sentencia de l’Audiència Provincial de Madrid. Han passat més de tres anys des de la primera sentència del Tribunal Suprem. I no només no han passat una sola nit entre reixes, sinó que alguns d’ells fins i tot han reincidit.

De fet, el passat Onze de Setembre, alguns dels assaltants van tornar a la llibreria Blanquerna, el lloc dels fets. Conscients de la convocatòria, els responsables del centre cultural van abaixar la persiana preventivament. Els feixistes van quedar a les portes, on van pronunciar discursos no gaire allunyats dels de la jove falangista i antisemita, que ara investiga la Fiscalia de Madrid. És el cas de Manuel Andrino, cap nacional de Falange i condemnat per a l'assalt, que des del carrer Alcalá va cridar a "vessar sang dels enemics com ja vam fer l'any 36".

Alguns d’ells acumulen altres condemnes posteriors a l’assalt de Blanquerna. Pedro Chaparro, vicepresident de Democracia Nacional, va ser sentenciat a un any de presó per haver amenaçat el fotoperiodista Jordi Borràs durant una manifestació del dia de la Hispanitat de l’any 2015 a Barcelona.

Per la seva part, Manuel Andrino i Pedro Pablo Peña (Alianza Nacional) també van anar a Barcelona un mes després de l’assalt de Blanquerna. La fiscalia els demana tres anys de presó per incitar a l'odi en el seu discurs durant el 12 d'octubre del 2013 a Montjuïc, lloc habitual de concentració de neofeixistes.

Un ritme diferent amb Hasél

La diferència entre el ritme de la justícia en el cas del raper Pablo Hasél i el dels ultres de Blanquerna és, si més no, simptomàtica. El novembre de l’any passat, el Tribunal Constitucional rebutjava el recurs d’empara del cantant. Dos mesos més tard, l’Audiència Nacional ja ordenava el seu ingrés immediat a la presó. L'advocada de Hasél, Alejandra Matamoros, assenyala a ElNacional.cat que també van esgotar tot el recorregut judicial. Però en el seu cas van trigar "menys de 10 dies" a resoldre el recurs contra l'execució de la sentència. Complint escrupolosament els terminis, els Mossos van anar a buscar-lo puntualment després del 14-F al rectorat de la Universitat de Lleida. Van traslladar-lo fins a la presó de Ponent, on encara avui s’hi troba complint condemna per cançons i piulades. 

A diferència de Hasél, els ultres de Blanquerna encara poden fer piulades. Com la d'aquest dimarts, 23-F, penjant fotos amb el colpista Antonio Tejero.