L'intent del govern de Mariano Rajoy d'incorporar el castellà com a llengua vehicular a l'escola catalana ha rebut les crítiques dels exconsellers d'Ensenyament Irene Rigau i Ernest Maragall. Després que el món de l'ensenyament, associacions de pares i diversos polítics hagin mostrat el seu rebuig a la mesura, ara són dos antics titulars d'Ensenyament els que la posen en entredit i fins i tot apunten que la mesura incompliria les mateixes lleis vigents a Catalunya.

Tant Rigau com Maragall han vist una intencionalitat partidista en la proposta del govern de Mariano Rajoy que emmarquen en la pugna evident entre el PP i Ciutadans per l'hegemonia en la política espanyola. "Volen crear una divisió en la societat per després explotar-la políticament", ha assenyalat en una conversa a Els Matins de TV3 l'exconseller i ara diputat d'ERC, una idea en què també ha insistit Rigau, que ha alertat que qualsevol tipus d'intent de segregar els alumnes seria, de fet, inviable, atès que implicaria modificacions en l'oferta.

En aquest sentit, l'exconsellera s'ha mostrat convençuda que els infants a Catalunyen no se segregaran en cap cas per raó de llengua i tampoc es determinarà la plaça d'una escola tenint en compte la llengua que es parla a casa.

Reforma il·legal

Maragall ha assegurat que incorporar la casella podria esdevenir "una mesura il·legal", ja que contradiu el que estableix la Llei d'Educació de Catalunya de 2010, que exposa a l'article 11 que no es pot separar els alumnes en centres diferenciats per raó de llengua, una idea que es va incorporar precisament per evitar establir aquesta mena de segregació.

"Les conseqüències entren en el terreny de l'absurd, no només de la il·legalitat", ha advertit Maragall, que ha fet una aposta clara per mantenir el castellà com a valor i no pas com una raó per dividir la comunitat educativa.