L'independentisme ha contestat unitàriament contra l'espionatge de les clavegueres de l'Estat espanyol als líders i a l'entorn del procés. La sala de rodes de premsa del Parlament Europeu ha acollit el president de Junts, Carles Puigdemont; el president d'ERC, Oriol Junqueras; i el diputat de la CUP, Carles Riera; a més dels presidents de l'Assemblea Nacional Catalana, Elisenda Paluzie, i d'Òmnium Cultural, Xavier Antich. El rotatiu nord-americà The New Yorker va destapar ahir el cas més gran de ciberespionatge, on almenys 65 persones vinculades a l'independentisme han estat espiades, gràcies al programa israelià Pegasus. El diputat i líder de la CUP al Parlament, Carles Riera, ha estat molt contundent en assenyalar qui està darrere d'aquest joc brut: "Responsabilitzem plenament a l'Estat espanyol". És per això que ha afirmat amb contundència: "Demanem responsabilitats a Sánchez d'aquest atemptat contra la democràcia".

 

 

Riera ha argumentat que quan els compareixents es refereixen a l'Estat espanyol, es refereixen "al conjunt de les seves instàncies amb el govern al capdavant". Amb aquest argument, el cupaire ha assegurat que "demanaran responsabilitats i respostes també al president Pedro Sánchez i als ministeris de l'Interior i Defensa". A més, ha advertit que "no acceptarem per resposta el principi de secrets d'Estat o de raó d'Estat", ja que, "la democràcia sempre ha d'estar per sobre de la raó d'Estat". La formació a la qual representa Riera ha demanat respondre davant del CatalanGate amb "una defensa radical de la democràcia i dels drets democràtics". El diputat també ha dit que "davant d'un Estat espanyol que, no dubta en vulnerar sistemàticament els valors fonamentals, s'ha d'exercir l'autodeterminació com a garantia democràtica".

La roda de premsa ha estat molt esperada, ja que ha permès als líders independentistes donar una resposta conjunta davant d'aquest atac, un dia després que es destapés. La intervenció de Riera ha estat una de les més contundents a assenyalar qui hi ha darrere d'aquest ciberatac. Ha acusat directament i "plenament" a l'Estat espanyol recordant les evidències que ha exposat la investigació de Citizen Lab, que apunta que l'espionatge es va produir dins d'Espanya. "Aquest espionatge polític ha coincidit en el temps amb l'escalada repressiva més important de les dues últimes dècades", ha declarat. En aquest sentit, ha afirmat que aquests fets "seran objectes de la nostra contundent resposta política i denuncia per tots els mitjans al nostre abast".

El diputat de la CUP ha criticat que aquest atac cibernètic "ha estat un instrument d'allò més rellevant de l'Estat espanyol per reprimir una opció majoritària a casa nostra: el dret a l'autodeterminació". Tanmateix, Riera s'ha compromès davant del Parlament Europeu a "exercir l'autodeterminació per comptar amb una democràcia plena i real". Menys de 24 hores després que l'escàndol del CatalanGate sortís a la llum, al Parlament Europeu es constitueix la comissió que investiga Pegasus i altres programaris d'espionatge. La nova comissió de l'Eurocambra celebra la seva primera trobada, en la qual s'escollirà el president i els vicepresidents d'aquesta. Entre els membres de la comissió hi ha eurodiputats que han estat víctimes del programari, com la representant d'ERC Diana Riba, qui serà proposada pel grup dels Verds/ALE perquè ocupi una de les vicepresidències. En la comissió també hi participa el president a l'exili i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont. Malgrat que Puigdemont no apareix en el llistat de Citizen Lab, sí que hi ha molta gent del seu entorn.