L'última enquesta del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), dirigit pel socialista José Félix Tezanos, no va encertar cap dels resultats de les eleccions del 10-N, en les quals vaticinava una victòria molt més folgada del PSOE i una caiguda de Vox, quan aquesta formació ha duplicat els seus escons. La realitat, una vegada més, ha deixat per terra un estudi demoscòpic que avalava la tesi de l'entorn de Sánchez sobre la idoneïtat de la repetició dels comicis.

Amb més del 95 per cent dels vots escrutats, el PSOE s'ha quedat amb 120 escons, molt per sota dels pronòstics del CIS, que li atorgava entre 133 i 150 escons.

El baròmetro preelectoral, el trebal de camp del qual es va dur a terme entre el 21 de setembre i el 13 d'octubre, abans de conèixer-se la sentència del procés i que es produís l'exhumació del dictador Francisco Franco, atorgava al PSOE entre 133 i 150 escons, molt lluny dels 120 que ha aconseguit finalment. Tampoc no la va encertar amb el PP, a qui va atorgar entre 74 i 81 escons, per sota dels 88 que ha aconseguit.

Ni la patacada de Cs, ni la pujada de Vox

També es va equivocar amb Ciutadans, formació per a la que estimava entre 27 a 35 diputats, més del doble o el triple dels 10 que ha aconseguit. El CIS, contràriament al que apuntaven altres enquestes, no va saber preveure la patacada monumental de la formació d'Albert Rivera.

Tampoc no la va encertar en el cas de VOX, formació per a la qual preveia una forquilla d'entre 14 i 21 escons, menys de la meitat dels 52 que ha aconseguit el partit d'extrema dreta i que li han permès situar-se com a tercera força política.

I els errors es continuen sumant. El CIS va augurar per a Unidas Podemos i les seves confluències, entre 37 i 45 escons, per sobre dels 35 que ha aconseguit. Respecte a Más País, el partit d'Íñigo Errejón, i els seus socis de Mes Compromís va vaticinar que entrarien en el Congrés amb 4 diputats, un més dels que han aconseguit.

Error de càlcul amb les forces independentistes

I entre els nacionalistes, va augurar que ERC pujaria lleugerament, fins a un màxim de 18 escons, quan s'ha quedat amb 13, dos menys dels que tenia, que JxCat tornaria a perdre suports, quan ha guanyat 1, respecte als 7 que tenia a l'abril.

Amb els que sí que va encertar és amb la CUP, als que atorgava entre 1 i 2 escons, i s'ha quedat amb dos; amb el PNB, al qual augurava un màxim de 7 diputats, xifra que ha obtingut; amb EH Bildu, al qual atorgava els 5 que ha aconseguit; i Navarra Suma, per al que també preveia que mantindria els seus dos escons.

Los resultados electorales del 10-N