Espanya Global ha fet un vídeo per felicitar el dia d'acció de gràcies als EUA, i ha acabat ofenent els amerindis, perquè al final hi ha inclòs la imatge d'un conqueridor espanyol que dona les gràcies a un indígena. El motiu del suposat agraïment ha desfermat la polèmica.

Aquest és el vídeo d'Espanya Global, que dona una visió paradisíaca de la conquesta d'Amèrica. "Bon dia d'acció de gràcies a tots els amics americans. Sabies que aquesta festa també té origen espanyol?", assegura l'entitat del ministeri d'Afers Exteriors espanyol.

L'activista amerindi Brett Chapman ha carregat amb duresa contra el vídeo, que al seu entendre recull tòpics espanyols. "Espanya és tan tràgica que sempre intenta reviure els únics dies de glòria que ha tingut. Aquí un colonitzador diu gràcies a un cap natiu americà, possiblement com una burla abans d'assassinar-lo", ha deixat anar. 

Alguns internautes han donat la raó a Brett Chapman:

"Sents l'escalfor? És la civilització amic", ha apuntat un tuitaire.

"Imagini's el que els indígenes bascos van patir i segueixen patint. Van esborrar la seva història dels llibres. No vull ni imaginar-me el que van fer als indígenes dels Estats Units", afirma un altre.

El vídeo també ha sorprès perquè conté una visible falta d'ortografia en les imatges.

Falta ortografia España Global