Aquest diumenge se celebren les eleccions legislatives a Portugal. Els comicis se celebren de forma anticipada després que el govern de coalició que liderava el president António Costa, format per el Partit Socialista (PS), el Bloc d'Esquerres (BE) i la CDU, que inclou el Partit Comunista i els Verds, s'hagi trencat arran de la no aprovació dels pressupostos de 2022. El panorama és ben incert, ja que les enquestes preveuen un frec a frec entre socialistes i conservadors. Aconseguirà el PS continuar governant? I si ho fa, es repetirà la coalició d'esquerres? Aquestes són incògnites que encara ningú no pot resoldre, tanmateix, el que sí que sembla improbable és que cap partit obtingui majoria absoluta.  Inicialment, però, els estudis d'opinió apuntaven que el PS guanyaria folgadament. Ara, però, els conservadors del Partit Socialdemòcrata (PSD) liderat per Rui Rio ja han aconseguit empatar els socialistes als sondejos. Així doncs, la contesa electoral es preveu molt més renyida del que es preveia i, escenaris que es creien irreals ara es contemplen com a possibles.

A pesar de la gran rivalitat que separa el PS del PSD, ambdós partits s'han mostrat a favor de, en cas que no s'aconsegueixi formar govern, negociar un "pacte de cavallers" per garantir la governabilitat del país. "Si no guanyo les eleccions, estic disposat a negociar amb qui guanyi perquè Portugal no hagi de convocar unes noves eleccions en poc temps i garantir la governabilitat", va assenyalar aquest dijous el cap de llista del PSD, Rui Rio. En aquest sentit, si l'aritmètica parlamentària no permet formar govern ni a dreta ni a esquerra, es planteja la possibilitat de negociar un acord que permeti governar al partit més votat sense que la formació rival s'hi oposi. La resposta del PS al possible "pacte de cavallers" l'ha verbalitzat el Ministre d'Exteriors, Augusto Santos Silva, tot assegurant que els socialistes negociaran amb els partits d'esquerra, però que alhora també exploraran "solucions intermèdies". "Aquestes solucions intermèdies poden resultar ser un acord de cavallers entre els partits majoritaris per facilitar la vida al que formi govern", ha assenyalat.

La ultradreta irromp

Quan falten tres dies per la celebració dels comicis portuguesos, les formacions polítiques espremen el tram final de campanya per acabar de seduir indecisos. En aquest context, la revifada dels conservadors ha donat ales al partit ultradretà de Portugal, Chega. I és que la possibilitat que el PSD guanyi, això no obstant, necessiti els suports de l'extrema dreta portuguesa, fins ara amb tan sols un escó, no és gens forassenyada. En aquesta línia, en els debats electorals han brollat les especulacions sobre possibles pactes de govern. Si guanyés el PSD, però ho fes sense majoria absoluta, les seves preferències d'entesa son el CDS-Partit Popular o Iniciativa Liberal. 

Pel que fa a una possible entesa de govern entre el PSD i el partit Ultra Chega, recentment, el president António Costa, que repeteix com a cap de llista, va expressar que "de la ultradreta no volem res" i va recriminar al PSD haver pactat amb Chega per aconseguir governar a Azores. Concretament, les enquestes auguren que Chega podria multiplicar els seus escons fins arribar a situar-se com a tercer partit més votat, tot vorejant el 8%. Davant d'un pronòstic favorable al partit ultra que capitaneja André Santos, el PSD intenta no lligar-se excessivament al partit radical de dretes. En aquesta direcció anaven les paraules que Río els va dedicar recentment. "No valdria la pena conversar amb els comunistes i el Bloc d'Esquerra després de les eleccions", però va incloure al mateix sac el partit ultra. "El mateix s'aplica a Chega", va afirmar

El fenomen de l'abstenció

El grau d'abstenció serà un dels factors determinants de les eleccions d'aquest diumenge. I és que, en plena onada d'òmicron, amb els contagis batent rècords diaris, el percentatge d'electors que acudeixi finalment a les urnes serà decisiu. En les darreres tres convocatòries electorals, l'abstenció ha oscil·lat entre el 45% i el 60%. Respecte a les dades covid-19 que colpegen Portugal, aquest passat dijous es va registrar un nou màxim, 65.706 contagis  i 1,1 milions de persones confinades.

Imatge principal: El president de Portugal, António Costa, en campanya electoral.