El Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) ha retret al Tribunal Constitucional (TC) que desestimés un recurs de sis jutges espanyols que denunciaven el bloqueig en la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Tots sis van presentar la seva candidatura el 2018 per formar part d'aquest òrgan. Segons el TEDH, la "manca de justificació" en la seva decisió malgrat "l'evident importància, aparent novetat o raresa legal dels aspectes" plantejats pels denunciants. Justament, per això, Estrasburg conclou que s'ha vulnerat el dret d'aquests jutges a un judici digne. 

Malgrat el cop que suposa aquesta sentència, el TEDH s'ha abstingut d'entrar a valorar la polèmica pel bloqueig en la renovació del poder judicial espanyol. Simplement, se subratlla l'existència de la vulneració dels drets d'aquests sis jutges i s'apunta que és un cas "estretament vinculat a garantir el respecte del procediment legal de renovació de la composició de l'òrgan de govern del poder judicial i a l'adequat funcionament del sistema de justícia".

La denúncia dels sis jutges 

Els jutges Juan Luis Lorenzo Bragado, Manuel María Jaén Vallejo, Mónica Garcia de Yzaguirre, Rafael Estévez Benito, Maria Tardon Olmos i José Antonio Baena Sierra van presentar la seva candidatura el 2018 per formar part del CGPJ, però el Congrés encara no ha convocat una sessió per triar els nous membres per la manca d'acord entre els partits. El desembre del 2018 el mandat dels membres del CGPJ va expirar i exerceixen en funcions.

Davant d'aquest bloqueig que s'eternitza, van decidir fer un recurs d'empara al Tribunal Constitucional, que el va desestimar el 2021 perquè es va interposar fora de termini. Tot seguit, els jutges van portar el cas a Estrasburg per denunciar "la manca de possibilitat de ser nomenats al CGPJ, així com la presumpta vulneració del dret a un judici just perquè consideren que la decisió del TC va ser "arbitrària i insuficientment justificada".

Altres nomenaments al sistema judicial espanyol 

Mentre el CGPJ segueix bloquejat i sense mostres que hi hagi cap canvi en la seva situació, el Govern de Pedro Sánchez sí que ha apostat per nous càrrecs. Per exemple, el polèmic nomenament de Dolores Delgado per a la nova plaça de fiscal de sala de Memòria Democràtica. Un nomenament que va anar en contra de la majoria del Consell Fiscal, un òrgan que, al cap i a la fi, és només consultiu. Així doncs, amb el beneplàcit de l'Executiu espanyol, l'exministra ocupa aquest nou lloc.