La interpretació dels comunicats conjunts que fan públics el govern espanyol i el català després de les seves reunions s'està convertint en tota una ciència. Els dos executius han anunciat aquest dimecres, després de la trobada que han tingut a la Moncloa la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, amb el vicepresident català, Pere Aragonès, i la consellera Elsa Artadi, la possibilitat d'establir un "espai de diàleg" entre partits per abordar una proposta política per a Catalunya. No obstant això, hores després de la trobada no només no s'ha aconseguit concretar en què ha de consistir aquest espai de diàleg, sinó que les versions d'uns i altres són obertament discrepants. La solució haurà d'esperar a la reunió que les dues parts faran la setmana vinent —segons algunes fonts, divendres— a Barcelona.

Des de la Generalitat es considera que aquesta taula hauria d'incloure el PSOE, mentre que fonts del govern espanyol consultades per El Nacional la circumscriuen a "partits catalans". Encara més, algunes veus recorden que al Parlament ja es va impulsar un espai de diàleg dels grups de la cambra amb el president. A més, com es va fer després de la reunió del 20 de desembre passat al palau de Pedralbes, des de la Moncloa s'insisteix que "el marc de diàleg" ha de quedar situat dins dels límits de l'Estatut.

A la plaça de Sant Jaume, i en la línia de la proposta que va plantejar dilluns a Waterloo el president a l'exili, Carles Puigdemont, es reclama que formi part d'aquesta taula un mediador independent. Encara més, s'apunta que el paper de mediació podria quedar en mans de Podemos o del PNB. "Hi ha d'haver un tercer, algú neutral i amb autoritat política", afegeixen. En canvi, des de la Moncloa ni tan sols es parla d'aquesta possibilitat.

La realitat és que el comunicat conjunt que els dos governs han fet arribar als periodistes, redactat amb l'habitual i calculada ambigüitat i on cadascuna de les paraules se sospesa i es col·loca al lloc adequat, permet tant la interpretació dels uns com la dels altres sense trair en cap moment la lletra del text.

Segons aquest comunicat de tres paràgrafs, que aterrava a tres quarts de dues al Whatsapp dels periodistes, la trobada d'aquest dimecres ha servit per avançar en el contingut de la declaració conjunta acordada el 20 de desembre a Pedralbes amb l'objectiu d'"establir els mecanismes per a un diàleg efectiu que vehiculi una proposta política sobre el futur de Catalunya". "Es valora la possibilitat d'establir dos espais de diàleg diferenciats: un, entre governs a partir de la comissió bilateral Estat-Generalitat, i un altre, entre partits, encara per concretar", s'afegeix.

El resultat de la reunió, que ha sorprès els negociadors catalans tot i la inconcreció, s'emmarca en ple debat entre les forces independentistes sobre la conveniència o no de presentar esmenes a la totalitat dels pressupostos de Pedro Sánchez. Tant ERC com el PDeCAT afirmen que presentaran una esmena a la totalitat dels comptes en cas que el president espanyol no mogui peça en relació amb Catalunya. El termini per a la presentació d'esmenes s'acaba el 8 de febrer. Però el debat no es farà fins al ple dels dies 12 i 13. És a dir, encara hi hauria marge per retirar l'esmena, que en cas que prosperés impediria la tramitació parlamentària del projecte de pressupost del govern espanyol. De moment, Sánchez manté les expectatives —dels seus pressupostos— obertes.