El Lehendakari Iñigo Urkullu ha aprofitat la reunió que ha mantingut aquest dimecres amb el president de la Generalitat, Quim Torra, per instar-lo a aprofundir en la "distensió" i el "diàleg" amb el govern de Pedro Sánchez aprofitant el nou context al Congrés dels Diputats. Així ho ha defensat en la roda de premsa posterior a la reunió, on ha assegurat que actualment "hi ha una majoria" favorable a "avançar cap a una solució". "Seria interessant aprofitar-la", ha afegit.

Urkullu ha utilitzat també la trobada per demanar la llibertat dels presos. En aquest sentit, ha afirmat que la presó provisional no té cap sentit des del punt de vista humanitari i polític, i ha reclamat que els posin en llibertat. El Lehendakari també ha recollit la invitació de Torra per visitar el Palau de la Generalitat i també als presos i exiliats, i ha assegurat que no té cap "obstacle" en anar de visita a la presó, com ja va fer el mes d'agost passat quan es va entrevistar amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras.

A més, el cap de l'executiu basc ha qualificat l'aplicació de l'article 155 de "molt greu" i ha assegurat que aquest precedent "posa en risc el nostre autogovern". Preguntat pel procés basc, Urkullu ha afirmat que "el dret a l'autodeterminació no porta necessàriament implícita la independència" i ha apostat per exercir "el dret a decidir de manera legal i pactada". En aquest sentit, ha apostat per defensar l'autogovern i el compliment de l'Estatut de Guernika.

L'Estatut, pantalla passada

Per la seva banda, el president Torra ha aprofitat la roda de premsa conjunta amb Urkullu per respondre a l'oferta del president Pedro Sánchez de reformar l'Estatut. Torra ho ha qualificat de "pantalla passada" i ha assegurat que recorda "l'apoyaré de Zapatero". "És un 2.0", ha afegit, tot demanant a Sánchez que "tingui el coratge de resoldre de manera democràtica i pacífica el dret a l'autodeterminació". 

Així, li ha demanat que aprofiti el Consell de Ministres que vol celebrar a Barcelona el 21 de desembre per fer una reunió bilateral dels dos governs. La reunió, segons el president, hauria de tenir sobre la taula "l'alliberament dels presos, el retorn dels exiliats i l'autodeterminació". En aquest sentit, Torra ha lamentat que fins ara "tots els governs de l’Estat espanyol han tingut la mateixa resposta" i ha recordat que malgrat el canvi de Govern, l'Estat hagi demanat "200 anys de presó" pels presos.

El president català també ha recordat que catalans i bascos comparteixen una lluita per la llibertat i ha assegurat que ha vingut a bastir ponts amb el seu govern. "La causa de la llibertat del poble basc és avui, més que mai, la causa de la llibertat del poble català", ha afirmat. 

La trobada del desgel

Torra i Urkullu s'han reunit aquest dimecres per refer les relacions entre els dos executius, després de mesos de fredor i distància pels fets de l'octubre passat.

Feia quatre anys que un president de la Generalitat no visitava la residència del lehendakari, quan Artur Mas va visitar Vitòria el 28 de desembre. Després del mandat de Mas, el president Carles Puigdemont no va visitar oficialment Euskadi, encara que sí que es va reunir amb Urkullu a Barcelona el 19 de juny de l'any passat, quan el lehendakari va viatjar a la capital catalana per participar en els actes del 30 aniversari de la massacre d'ETA d'Hipercor.

Les relacions entre els dos governs, però, es van refredar després de l'1-O, quan Puigdemont va decidir no convocar eleccions a Catalunya per evitar l'aplicació per part del Govern espanyol de l'article 155 de la Constitució, després de la mediació d'Urkullu

Durant la visita, Urkullu ha obsequiat Torra amb un escut del govern basc gravat en fusta de roure i amb un llibre de la història del poble basc de Kirmen Uribe. Per la seva banda, el president català ha lliurat al lehendakari el llibre dels 600 anys d’història del Palau de la Generalitat.