El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, s'ha reunit amb el líder del PSC, Salvador Illa, aprofitant la seva visita a Barcelona. Aquest migdia Sánchez s'ha trobat amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a Palau, i poques hores després el mandatari espanyol ha anat a visitar Illa a la seu del PSC al Casal Socialista Joan Reventós. Segons fonts del PSC, els dos socialistes s'han reunit per abordar la situació política i posar en comú els principals reptes de Catalunya i Espanya per al 2024.

Posteriorment d'aquesta reunió entre Sánchez i Illa, tots dos s'han trobat amb els membres de la Permanent de la Comissió Executiva del PSC, entre ells l'alcalde de Barcelona i viceprimer Secretari de Política Municipal, Jaume Collboni; la presidenta de la Diputació de Barcelona i viceprimera Secretària d’Organització i Acció Electoral, Lluïsa Moret; l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, i la Secretaria de Transició Ecològica i regidora a l’Ajuntament de Girona, Sílvia Paneque.

La trobada Sánchez-Aragonès

En la trobada al Palau de la Generalitat, Sánchez i Aragonès han acabat anunciant cinc acords, entre els quals una nova convocatòria de la taula de diàleg i l'aprovació d'una llei de garantia del plurilingüisme, que ha d'establir els drets de la ciutadania a dirigir-se a l'Administració general de l'Estat en català i, a més, defensar el model d'escola basat en la immersió lingüística. Sánchez ha arribat al Palau de la Generalitat poc abans de dos quarts d'una enmig d'una escridassada d'independentistes i espanyolistes que l'esperaven a la plaça Sant Jaume. Aragonès l'ha rebut al Pati de Carruatges i han passat revista amb una guàrdia d'honor dels Mossos, aquest cop, amb armes llargues.

El president espanyol ha estat el primer a explicar els cinc grans acords que han tancat els dos dirigents. La principal decisió, una nova convocatòria de la taula de diàleg, que es farà el primer trimestre del 2024. Es tracta, segons Sánchez, de la primera reunió aquesta legislatura i la quarta des que es va posar en marxa aquest fòrum, fa tres anys. Segons ha matisat Aragonès, serà la reunió d'inici de la nova fase del diàleg en la qual hi participaran els dos presidents i on el president de la Generalitat té intenció de defensar la celebració d'un referèndum. "Tot això és possible perquè l'amnistia està obrint una nova etapa en què estem deixant enrere la repressió", ha assegurat Aragonès.