En mig de les reiterades demandes de dimissió del conseller d'Interior, Miquel Buch s'ha reunit avui amb la cúpula d'Interior per fer anàlisi. Descartada la dimissió i el cessament en temps de crisi, el conseller ha fet un exercici d'auditoria per valorar què s'ha fet bé i que no durant aquests darrers 15 dies durant els quals s'ha activat el dispositiu pels incidents postsentència, el més llarg que han fet mai els Mossos d'Esquadra. I és que la situació de conflicte al carrer és la més greu dels últims 80 anys a Catalunya.

La cúpula d'Interior, tant la tècnica, amb els comandaments de la prefectura dels Mossos amb Eduard Sallent al capdavant, com la política, amb tot el gabinet del conseller Miquel Buch, ha fet una avaluació global i parcial, perquè el dispositiu encara continua obert. Fins ara i amb 600 ferits no es pot qualificar d'èxit el dispositiu, segons fonts d'Interior. I per això caldrà analitzar bé tot l'operatiu un cop hagi acabat i modificar algunes de les decisions per millorar-lo. Anàlisi crítica, per tant, a l'espera d'una avaluació amb més profunditat dels Mossos d'Esquadra que permeti saber què ha fallat i què ha funcionat. De moment, però, el dispositiu es manté.

La previsió és que continuï actiu perquè "la situació és dinàmica", diuen fonts d'Interior a ElNacional.cat. El CECOR "està latent" i preparat per si cal tornar a activar la direcció conjunta amb Mossos, CNP i Guàrdia Civil. Des d'aquest cap de setmana que els cossos i forces de seguretat de l'Estat ja no hi són, però se'ls requerirà si l'operació policial afecta instal·lacions que estan sota la seva custòdia.

Fonts d'Interior expliquen que el CNP va venir a Catalunya per ocupar-se de les seves competències, de la protecció dels edificis estatals, però que, veient la magnitud dels incidents, els Mossos van requerir la policia espanyola i van haver d'actuar.

En la reunió s'ha posat en relleu la millora de l'equipació dels Mossos en punts del territori on és precària i no ha sortit en cap moment la necessitat d'utilitzar les pilotes de goma. El Parlament de Catalunya les va prohibir per als Mossos l'any 2003 arran del cas Ester Quintana. Oficialment ningú es planteja la possibilitat de recuperar-les, encara que ho hagin reivindicat els sindicats.

15 casos en investigació

Durant la reunió s'han analitzat les càrregues i alguns dels casos més controvertits que han originat el debat sobre la mala praxi dels mossos. En aquest sentit, s'estan revisant encara imatges i de moment s'han detectat 15 actuacions que s'investigaran i que poden concloure en informacions reservades, expedients i possibles sancions, o bé l'arxivament.

Entre els casos que s'estan investigant hi ha el de la furgoneta que crida per megafonia "som gent de pau".

O l'arrossegament de manifestants per part de furgonetes de la BRIMO durant el desallotjament de l'aeroport.