En les últimes hores, la Universitat Pompeu Fabra (UPF) ha anunciat que investigarà el professor Hèctor López Bofill per un tuit sobre la independència i el procés d'emancipació nacional de Catalunya. Ara, Xavier Sala-i-Martin ha denunciat a les xarxes aquesta investigació, deixant clar el seu parer: "Si resultés que les manifestacions del professor López Bofill són llibertat d'expressió, però violen el codi ètic, no voldria dir que el codi ètic no respecta la llibertat d’expressió i cal canviar-lo? Heu de ser clars: o respecteu la llibertat o no la respecteu. Les dues coses no poden ser!", ha escrit en resposta al tuit de la universitat on anunciaven que "explorarien" si les paraules del professor respectaven el codi ètic de la institució. 

xavier sala i martin tuit

Anant més enllà, el popular economista ha explotat contra la UPF, a la qual ha recriminat que hauria de fer més per defensar la llibertat d'expressió dels seus docents: "Per cert, sou una UNIVERSITAT, la institució paradigmàtica que ha de defensar la llibertat d'expressió dels seus professors. Quina imatge de la universitat donarem al món (i a nosaltres mateixos) si, en lloc de defensar els seus professors, la UPF defensa els repressors?".

xavier sala i martin 2

Un tuit polèmic 

Ahir, la UPF va fer públic que estudiarà si sanciona el seu professor Hèctor López Bofill per haver fet un tuit polèmic. "Contradiccions independentistes 1: s'admet resignadament que morin gairebé 25.000 persones de covid-19 i ens fa un terror absolut que mori algú a conseqüència d'un conflicte d'emancipació nacional", va piular el jurista i regidor de Junts a l'Ajuntament d'Altafulla (Tarragonès) el 27 de desembre.

En el seu comunicat, la universitat assegura que "respecta el principi democràtic de la llibertat d'expressió, com no pot ser d'una altra manera". Tot i això, ha considerat que la piulada publicada per López Bofill "no reflecteix ni la visió ni els valors d'aquesta universitat". Aquesta frase és la que més ha irritat Sala-i-Martin, motiu pel qual ha demanat al centre que aclareixi si "respecteu o la llibertat o no la respecteu". 

La reacció de López Bofill 

La direcció "ha demanat a l'òrgan competent de la universitat que explori si, en virtut dels principis i mecanismes que recull el Codi Ètic, pertoca emprendre algun tipus d'acció", malgrat que "aquesta manifestació no s'ha produït a les instal·lacions de la UPF ni està relacionada amb les activitats acadèmiques". És a dir, que estudiaran si sancionen o no el professor, sense haver especificat encara de quina mena de sancions es tracta.

hector lopez bofill

Davant aquest fet, el professor Hèctor López Bofill ja ha reaccionat: "En comptes de pressionar la direcció de la UPF encoratjo aquells que volen retallar la llibertat d’expressió d’un professor universitari que em denunciïn i que facin el ridícul com ho va fer el fiscal espanyol que ja va provar d’inhabilitar-me", ha escrit aquest matí en una piulada. 

A la imatge principal, Xavier Sala-i-Martin / ACN