La campanya exprés de les eleccions generals del 23-J està provocant els retorns d'antics pesos pesants de la política espanyola, com el de l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero amb el PSOE. Ara, la gran sorpresa ha estat el retorn de Soraya Sáenz de Santamaría al PP. 5 anys després del congrés dels populars, on Pablo Casado va guanyar a l'exvicepresidenta del govern espanyol i la va portar a sortir del focus, torna a estar vinculada amb el seu partit com a assessora del candidat popular a les eleccions Alberto Núñez Feijóo. Des de la seva derrota, Soraya s'ha mantingut en un segon pla sense participar en la vida del partit. Segons apunta El Mundo, gràcies a la sintonia amb la política de Feijóo i amb el "rumb del partit" Saénz de Santamaría ha fet un pas endavant i ha començat a assessorar de manera externa. La seva col·laboració està sent tant en la preparació de propostes com a la fundació Reformismo21. 

Consells i estratègies de Sáenz de Santamaría

Sáenz de Santamaría dona la seva visió sobre diferents qüestions sempre que li reclamen. El citat diari detalla que "aporta coses, està molt contenta amb el rumb actual del partit" i també amb l'estratègia i la moderació actual. Tanmateix, el suport és extern, a tall d'afiliada al PP sense fer un pas més enllà de l'assessorament. Un membre del seu equip l'any 2018 explica que "és molt del PP, defensa la samarreta de l'equip com ningú". 

Les col·laboracions de l'exvicepresidenta han estat "puntuals, però constants" durant les darreres setmanes. Entre alguna de les tasques que ha fet ha estat revisar aspectes institucionals del programa de les eleccions municipals del 28-M. També ha estat en contacte amb el director de Reformismo21, Pablo Vázquez. Segons el citat diari, Santamaría està "entusiasmada" en el gir que li està donant Feijóo al PP. "El partit ara té un estil més moderat, més com el seu. Aquest PP és més Soraya que Casado", assenyalen algunes fonts a El Mundo

Feijóo, rumb a La Moncloa

Les enquestes de cara al 23-J situen a Alberto Núñez Feijóo com el favorit a guanyar les eleccions. Tanmateix, el líder del PP vol assegurar els vots i aquest dijous va apel·lar al votant de Vox—partit amb el qual ja han pactat a diverses poblacions espanyoles— en províncies com Burgos, on és "evident" que el partit de Santiago Abascal no obtindrà diputat, aquests sufragis no els hi "quedi el sanxisme". A més, va assegurar que cal unir el vot en el PP per desallotjar de La Moncloa a Pedro Sánchez, qui està "més feble que mai" i "només li queda l'argument de la por".

En un acte en la Plaça Santa María de Burgos, davant més d'un miler de persones, Feijóo va apuntar que la manera d'"acabar amb el sanxisme" implica concentrar el vot en el PP perquè el contrari no serà "un vot per al canvi". Així, va afirmar als seus que li ho han de dir "a milers de persones que de bona fe" creuen que no és necessari votar al PP perquè governi després de les generals del 23 de juliol. Un cop més, Feijóo va criticar que Sánchez hagi rebutjat la seva oferta perquè governi el més votat i recalca que ell, a diferència del cap de l'Executiu, pretén "guanyar" les generals i no "evitar que un altre governi".