Alberto Núñez Feijóo, el líder del Partit Popular, ha partit com el preferit per les eleccions del 23-J i així ho corroboren les enquestes, però el dubte és: podrà governar sol? La nova enquesta de La Vanguardia apunta que els populars serien l'opció més votada passant de 89 diputats a 138-147, tanmateix, no arriben sols a la majoria absoluta. Partint de l'exemple del PP després de les eleccions del 28-M cal esperar que toqui a la porta de Vox, però el seu nou soci recurrent és cada cop més dèbil. 

🔴 Quan són les Eleccions Generals 2023 a Espanya? Dates clau i candidats

📊 El CIS fa el PP guanyador del 23-J, però no suma majoria absoluta amb Vox

Si bé pactar amb l'extrema dreta de Vox no està passant factura a Feijóo, el partit de Santiago Abascal no para de perdre escons a les enquestes. Cal recordar que des de la patacada del partit de Santiago Abascal a les eleccions andaluses fa un any, no ha acabat d'aixecar el cap. Actualment, passarien dels 52 escons a 32-39, és a dir que perdrien una vintena de representants. Malgrat tot, per ara, la suma amb el PP els dona la majoria absoluta En aquest escenari la debilitat en augment de Vox no és un perill per Feijóo, és més, li donarien les claus de la Moncloa, però la resistència de l'esquerra posa en dubte si l'extrema dreta conservarà el tercer lloc. Concretament, l'enquesta del Diari Ara mostra el partit d'Abascal en quarta posició amb un ventall de 22-30 escons. 

enquesta la vanguardia
Font: La Vanguardia

L'esquerra espanyola resisteix 

El PSOE deixa enrere els dies foscos on no sobrepassaven la barrera dels 100 diputats a l'enquesta. Ara, els socialistes perdrien representants, però esmorteeixen el cop. Passarien de 120 a uns 102-113.  Pedro Sánchez revifa a poc a poc a les enquestes, malgrat estar lluny de la majoria absoluta. 

Els seus socis al govern, transformat en Sumar batalla a Vox el tercer lloc. El partit de Yolanda Díaz lluita per, com a mínim igualar el resultat d'Unidas Podemos. Finalment, Sumar no sembla triomfar tant com s'havia previst i amb prou feines millores els resultats de 2019. En tot cas, s'espera que passin dels 35 diputats actuals a un 31-39, segons el sondeig de La Vanguardia. En canvi, l'enquesta del Diari Ara, mostra que Sumar aconseguiria entre 30 i 40 i, per tant, superaria Vox. 

És més, l'enquesta de l'Ara, mostra que Feijóo no aconseguiria la majoria absoluta amb la suma de Vox, sinó que seria l'esquerra espanyola, que amb el suport dels partits catalans i bascos podrien revalidar el govern de coalició. 

Pel que fa a les formacions catalanes, Esquerra Republicana de Catalunya perdria força, passant dels 13 representants actuals a uns 7. La crida dels socialistes pel vot útil davant l'extrema dreta colpeja especialment esquerra, mentre que Junts per Catalunya reté millor els seus votants i podria conservar els seus 8 representants i, fins i tot, sumar-ne un més. Pel que fa a la CUP, perdia un escó i es quedaria només amb un diputat.