Mentre dins de l'hemicicle Pere Aragonès defensava el seu projecte davant dels retrets de l'oposició, el seu mentor polític acaparava l'interès mediàtic amb el seu retorn al Parlament de Catalunya, precisament per fer costat al futur nou president. Oriol Junqueras ha demanat un permís penitenciari per poder presenciar la primera investidura d'un president d'ERC en dècades. 

A les files d'ERC estan exultants, poques hores abans de materialitzar definitivament l'ascens a la presidència de la Generalitat. Els seus principals dirigents —Vilalta, Sabrià, Torrent, Serret— han rebut Junqueras a l'entrada de la cambra catalana, on s'han fos en abraçades. Ja a dins, el president dels republicans ha pujat el darrer tram de l'escala central amb el puny alçat, mentre a l'altra banda la resta de membres del seu equip li dedicaven una llarga ovació. 

Puigdemont, "encantat"

"El que ens va prendre amb la força de les armes un exèrcit feixista ho hem recuperat amb la força de les urnes", ha destacat  instants després als micròfons de TV3. En la línia dels objectius traçats per Aragonès durant el discurs d'investidura, Junqueras ha posat en valor la importància que Catalunya compti "amb un president d'ERC", ara que s'enfronta a "reptes gegantins" arran de la crisi post-Covid. Alhora, ha subratllat que la seva fita és "convertir aquest país en República si així ho volen els seus ciutadans" i que l'únic camí per fer-ho és insistir en "la via àmplia", "ser més i construir grans majories" per fer que "el referèndum sigui inevitable". 

Oriol Junqueras arriba al Parlament investidura Aragonès aplaudiments Sergi Alcàzar
Junqueras ovacionat al Parlament. / S. Alcàzar

Sobre l'acord subscrit amb Junts per Catalunya, que republicans i junters han suat fins a l'últim minut del temps de descompte, s'ha mostrat "convençut que [Puigdemont] està encantat amb l'acord", perquè l'han negociat i pactat les seus, i l'ha validat la seva militància. 

Segons informen fonts del seu entorn, Junqueras serà també aquest dilluns a la presa de possessió de Pere Aragonès, l'acte institucional que se celebra al Palau de la Generalitat on el nou president promet el càrrec. L'última vegada que el president d'ERC va trepitjar el Parlament va ser dies després que li concedissin el tercer grau, en plena campanya per les eleccions del 14 de febrer. Llavors, però, no es tractava d'un dia històric a la cambra catalana, no hi havia càmeres i pràcticament tampoc hi havia diputats. Només l'aleshores president de la cambra, Roger Torrent, que el va rebre i acompanyar. 

A la imatge principal, Junqueras amb el puny alçat entra al Parlament. / S. Alcàzar