Una proposta de curta durada? La idea del PSOE de retirar les restes mortals de Francisco Franco ja ha topat amb la primera veu discordant dins de l'executiu del socialista Pedro Sánchez: la ministra d'Indústria, Reyes Maroto, ha assegurat que no hi ha "cap decisió" presa sobre la qüestió, cosa que ha refredat l'expectativa —43 anys després de la mort del dictador— que se'n pugui traslladar la despulla.

"No hi ha presa cap decisió, en l'àmbit del govern espanyol no hi ha presa cap decisió", ha insistit fins a dues vegades la ministra aquest diumenge, després de fer una visita ordinària a Soto del Real.

"Com a socialistes hem defensat que sigui així, suposo que es retiraran", ha dit Maroto, que ha precisat que la decisió final sobre la proposició legislativa es determinarà "en funció de l'oportunitat". S'ha de precisar que Maroto no forma part de l'executiva del PSOE i per aquest motiu ha al·legat que desconeix les pretensions dels socialistes.

Una proposta polèmica

Un anunci del PSOE aquest matí ha desfermat alegria i rebuig. El secretari de Justícia del PSOE, Andrés Perelló, ha anunciat que aquest mateix dilluns es proposaria una nova llei de Memòria Històrica (la darrera pertany a l'època de José Luis Rodríguez Zapatero), que permeti —una de les seves mesures estrella— retirar les restes mortals del dictador.

Segons ha avançat el PSOE, la nova llei recollirà diverses mesures, com l'eliminació de fundacions com la de Francisco Franco, que encara és legal a Espanya; les exhumacions passaran a ser polítiques públiques, es plantejarà la nul·litat de tots els judicis del franquisme i es prohibirà l'apologia del franquisme i del feixisme, com ja passa en altres països amb un passat dictatorial, com Alemanya.

L'actual llei de Memòria Històrica

La llei actual de Memòria Històrica va ser aprovada en la primera legislatura del socialista José Luis Rodríguez Zapatero. Tot i que hi ha hagut múltiples incompliments de la llei, la normativa va permetre el reconeixement de les víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura de Franco. Una de les grans mancances de la llei va ser que no garantia l'obertura les fosses comunes de les víctimes del conflicte i de la dictadura, un dels punts que ha estat més criticat.