Les enquestes electorals conegudes just al tancament dels col·legis no han fet cap favor al Partit Popular català, que si a quarts de nou es fregava les mans amb la possibilitat de ser la segona força política a Catalunya, al final s’han quedat en la cinquena posició. I és que els resultats del Partit Popular a Catalunya de les eleccions generals 2023 han estat prou bons per a cantar victòria, però insuficients per a tirar coets. Al final han estat sis escons -zero a Lleida, zero a Girona, un a Tarragona i cinc a Barcelona-, el triple que fa quatre anys, però ni seran decisius a l’hora de formar un govern espanyol, ni tampoc els suposa millorar el seu posicionament a Catalunya, on han estat cinquena força en escons -cal apuntar, això sí, la tercera posició a la circumscripció de Barcelona, per davant d’ERC i Junts-. 

🔴 Resultats Eleccions Generals 2023, DIRECTE | Escrutini del Congrés i el Senat

Lluny han quedat els desitjos expressats pel líder de la candidatura catalana, Nacho Martín Blanco, de tenir una majoria suficient per a assegurar un govern en solitari, per molt que a Catalunya el PP hagi passat de 2 a 6 escons i dependrà de Vox en el millor dels casos. Potser per això, Martín Blanco ha estat un dels líders polítics que ha sortit a fer la seva valoració més tard, ja a dos quarts d’una de la matinada, i quan Feijóo ja havia donat la consigna d’exigir que el govern d’Espanya sigui pel partit més votat. En aquest sentit, Martín Blanco ha sortit contingut i no s’ha deixat endur per l'eufòria fins i tot quan ha assegurat que el PP ha obtingut “un gran resultat a Catalunya i al conjunt d’Espanya”.

El PP sempre s’ha conduït amb responsabilitat i altura de mires”, ha insistit Martín Blanco, que ha qualificat el discurs de Feijóo com “responsable, generós, pragmàtic i moderat” i per això ha defensat el mateix que el seu cap de files, apel·lar a “l’exigència que el partit més votat sigui el que governi”. “No tindrà cap sentit que governi el que ha perdut i seria impensable que governi un partit que ho faci amb els que volen trencar amb la unitat nacional”, ha afegit el cap de llista per Barcelona, en una repetició dels ítems principals de la campanya i una constatació que ara s’obre un període complicat que podria finalitzar amb una repetició electoral en uns mesos.

En aquest context, la nit a la seu electoral del PP a Barcelona, a l’Hotel Grand Marina del World Trade Center, ha estat d’aquelles de veure-les venir, ni una festa, ni tampoc un enterrament. Al final, poc més d’una quarentena de militants i simpatitzants han fet acte de presència a la seu electoral, la majoria fent càlculs a cada canvi d’escons però sense l’eufòria de les grans ocasions i en un ambient en que planava la sospita que la victòria electoral del PP i, fins i tot, els bons resultats obtinguts a Catalunya, serien insuficients per desallotjar Pedro Sánchez de La Moncloa. En tot cas, Martín Blanco ha fet la feina que li pertocava i, suposadament, qui fa tot el que pot no està obligat a més.