Al llarg de l'estiu o, com a màxim, a finals d'agost. Aquest és el període que el govern espanyol contempla per exhumar les restes de Franco, que dependrà de diferents elements com els permisos d'obra necessaris per retirar les restes del Valle de los Caídos.

Així ho va asseverar ahir la vicepresidenta espanyola, Carmen Calvo, en una entrevista a la Cadena Ser, on va assegurar que tot hagués estat "més senzill i més ràpid" si la família hagués acceptat la recepció de les restes, però el fet de no voler-se'n fer càrrec dificulta més avançar en tots els passos a seguir. De fet, El Mundo afegeix que segons fonts consultades seria a finals d'agost quan es procedís a exhumar el cos del dictador.

I no només això. Segons avança Eldiario.es, tot i que l'Església no s'hi oposa, sí que ho fa el prior del Valle de los Caídos, Santiago Cantera, que és la màxima autoritat religiosa del Valle de los Caídos i, per tant, té l'última paraula a l'hora de permetre —o no— l'exhumació de les restes del dictador.

Sortida negociada

A més, Cantera s'agafa a una acta notarial signada pels set néts de Franco, en què prohibeixen expressament el trasllat del seu avi i emplacen el prior a no permetre-ho. Això dona via lliure a Cantera, que pot negar-se oficialment a qualsevol actuació que tingui com a finalitat traslladar les restes argumentant un possible delicte de profanació.

Ara bé. Per damunt del prior, hi ha l'abat francès Philippe Dupont de la Congregació de Solesmes, que tindria l'última paraula en cas que finalment Cantera no cedeixi a pactar una sortida negociada de les restes de Franco. Per tot plegat, el govern del PSOE tindrà difícil realitzar el trasllat en un període curt de temps.

Ahir, el president espanyol, Pedro Sánchez, va confirmar al Congrés quan explicava el seu pla de govern que retirarà "aviat" les restes de Franco i, segons apunta avui El Mundo, ho va fer perquè ja hi hauria un acord amb la família Franco. A més també va subratllar que la decisió del govern espanyol de procedir a l'exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos és "ferma" i que la seva materialització, "a falta de donar uns últims retocs a l'instrument que ho farà possible", serà "en un breu espai de temps".