El dictamen del Comitè de Drets Humans de l'ONU contra Espanya, per haver suspès com a diputats al Parlament Oriol Junqueras, Raül Romeva, Jordi Turull i Josep Rull sense que existís cap condemna, ha tingut un important ressò internacional. El dictamen assenyala que Espanya va violar els drets polítics dels diputats en actuar d'aquesta manera, i va incomplir el Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics del 1966.

Aquestes són algunes de les reaccions:

'The Washington Post'

 

"Experts independents en drets humans que treballen amb les Nacions Unides diuen que Espanya va violar els drets polítics dels membres del Govern i el Parlament català en desposseir-los de les funcions abans de tota condemna, després de la votació il·legal sobre la independència de l'autonomia fa cinc anys", assenyala.

 

'Le Figaro'

 

"El Comitè de l'ONU ha fet un pas important per afirmar que les garanties contra les restriccions dels drets polítics s'han d'aplicar amb més rigor si aquestes restriccions es produeixen abans, i no pas després, de la condemna per un delicte ", ha indicat Hélène Tigroudja.

 

'Daily Mail'

 

"No hi ha hagut cap reacció immediata per part del govern espanyol. Espanya diu que un referèndum d'autodeterminació és un incompliment de la Constitució d'aquell país", assenyala.

 

 

Diari Mediapart 

 

"Espanya va vulnerar els drets polítics d'antics dirigents catalans en suspendre'ls dels càrrecs públics abans de ser condemnats pel seu paper en l'intent de secessió de Catalunya del 2017, segons ha informat aquest dimecres el Comitè de Drets Humans de l'ONU.

 

 

Ràdio suïssa RSJ

 

"Espanya va vulnerar els drets polítics dels membres del Govern i del Parlament català després del referèndum d'independència del 2017, segons el Comitè de Drets Humans de l'ONU. Aquests dirigents no haurien d'haver estat suspesos abans de ser condemnats".