La República catalana ha nascut assetjada per un article de la Constitució del Regne d'Espanya. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha activat a les nou del vespre el dispositiu que el Senat ha posat en les seves mans la tarda d'aquest divendres, el 155. Rajoy ha anunciat la dissolució del Parlament i la convocatòria d'eleccions a Catalunya el 21 de desembre.

L'objectiu és asfixiar la proclamada República catalana i el Govern de Carles Puigdemont no s'ha pronunciat. Ni s'anuncia cap resposta per aquest dissabte. "Som el Govern legítim de Catalunya. El que ha aprovat el poble", es limita a assegurar una font de l'Executiu català que, òbviament, no reconeix cap mena d'autoritat a Madrid. Consumada la ruptura, la tensió entre els dos governs amenaça de convertir-se en una guerra de nervis. De resistència.

Tot plegat s'ha precipitat a les 15.26h de la tarda d'aquest divendres 27 d'octubre, quan el Parlament ha aprovat, aquest cop sí, declarar la “República catalana com a estat independent i sobirà”. La declaració, proposada pels grups de JxSí i la CUP,  s'ha ratificat amb votació secreta, amb urna, i amb la major part de l'oposició, Cs, PSC i PP, fora de l'hemicicle. CSQP és l’únic grup no independentista que ha participat en la votació -70 vots a favor, 10 en contra i 2 abstencions- però els seus diputats, tret dels comuns d’Albano Dante Fachin, han mostrat el vot per deixar clar el seu no.

PUIGDEMONT PARLAMENT VOTACIO INDEPENDENCIA SERGI  ALCÀZAR

La resposta ha estat immediata. Mentre a la Cambra catalana els diputats i centenars d’alcaldes celebraven la proclamació de la República, el Senat ha donat llum verda a l’activació de la suspensió de l'article 155 de la Constitució que permet la intervenció de l'autogovern, el botó nuclear que el president espanyol ha pitjat a les nou del vespre després de reunir el Consell de Ministres en sessió extraordinària.

Des de l'exterior, la resposta més significativa ha estat la del president del Consell d’Europa, Donald Tusk, que ha reclamat a Espanya que no utilitzi “l’argument de la força” contra Catalunya sinó “la força de l’argument”. A la conselleria d’Exteriors del Govern, les gestions per intentar activar els contactes internacionals treballats durant mesos han continuat amb insistència. Amb pocs resultats. El de Rússia s'ha convertit en el silenci més significatiu de la jornada.

Discurs Puigdemont Independencia Parlament 27O - Sergi Alcàzar

El president, Carles Puigdemont, ha fet des del Parlament una crida als ciutadans catalans a mantenir el pols del país en el terreny de la pau, el civisme i la dignitat. La mobilització de la gent és l'argument més contundent amb què compta la resosta del Govern. Escortaven Puigdemont diputats i centenars d'alcaldes. Tot seguit s’ha dirigit des del Parlament al palau de la Generalitat. Allà hi han anat acudint també els consellers i representants de les entitats i els partits.

Mentrestant, la plaça Sant Jaume, com tantes altres del país, s’anava omplint de gom a gom de gent que celebrava la proclamació de la República i reclamava escoltar el president. "No marxarem fins que surti el president" i "president al balcó" han estat algunes de les proclames més corejades. Però el president no ha comparegut davant del concentrats. 

A les nou del vespre ha arribat la resposta de Rajoy. En forma de compareixença. Sense preguntes. El president espanyol ha anunciat que fulminava el Govern. Ha destituït el president, el vicepresident i els consellers, tal i com s’havia anunciat. Però ha dit més. Ha anunciat la dissolució del Parlament i la convocatòria d’eleccions per al 21 de desembre.