Després de la guerra oberta a la Guàrdia Civil, el Partit Popular va situar Fernando Grande-Marlaska en el seu punt de mira. Però l’ofensiva ha quedat, novament, sense recorregut. La moció per a reprovar-lo, debatuda aquest dimecres al Congrés dels Diputats, ha naufragat. La dreta s’ha quedat sola a la cambra amb el vot a favor. No ha estat per manca de ganes dels diputats independentistes, que s'abstindran. Han hagut de contenir-se perquè els motius de la censura eren uns altres. El ministre de l’Interior ni tan sols estava present a l’hemicicle. De fet, no hi havia cap membre de l'executiu a la bancada blava de la cambra.

El text, que se sotmetrà a votació aquest dijous sense suports, titlla d’”antidemocràtic” el cessament del coronel Diego Pérez de los Cobos com a cap de comandància de Madrid. Acusen el ministre de donar “ordres il·legals” i d’”ingerències en el funcionament independent” de la justícia. És per això que ja en el primer punt reclama la seva reprovació, perquè és “indigne d’ocupar el càrrec”. Vox ha presentat una esmena que demanava, a més a més, la restitució de De los Cobos. Ha estat incorporada pels populars.

Només el PP, Vox, Ciutadans i Navarra Suma s’hi han posicionat a favor. El PSOE, Unidas Podemos, el PNB i Compromís ho han fet en contra. Junts per Catalunya, ERC, la CUP i EH Bildu s’abstindran, per no ser els motius pels quals hauria de ser reprovat.

La diputada del PP Ana Beltrán ha criticat que “Marlaska ha canviat la toga per un vestit i els seus principis pels d’un president sense escrúpols”. I li ha etzibat: “Abans ens unia una causa, ara ens separa una traïció”. L’ultra Javier Ortega Smith ha lloat la figura de Diego Pérez de los Cobos, que “va enfrontar-se als colpistes” com a comandament policial de l’1-O i ha avisat Marlaska que el faran fora “per la força democràtica de les urnes”.

Abstenció independentista

Els partits de la Llotja de Mar —ERC, JxCat, la CUP i EH Bildu— han acordat abstenir-se conjuntament. Fonts d’aquestes formacions subratllen que “aposten per reprovar Marlaska però per motius completament oposats als que exposa el PP”. La portaveu de Bildu, Mertxe Aizpurua, i la resta de representants independentistes han recordat el seu passat com a encobridor de tortures. “No farem el joc a la dreta, però que quedi clar que no tindrà el suport de Bildu, perquè tenim memòria”, ha deixat clar l’abertzale. La republicana Marta Rosique ha assegurat que “clar” que se l’hauria de reprovar, però pels seus antecedents. Jaume Alonso Cuevillas (JxCat) ha ironitzat que se l’hauria de reprovar per no haver cessat abans Pérez de los Cobos.