Diversos representants francesos han decidit no assistir a la cimera francoespanyola de Barcelona, a causa de la vaga general que la majoria de sindicats han convocat contra la reforma de les pensions, en la qual no es descarten incidents. Pot declinar l'assistència a la trobada amb el govern espanyol la primera ministra, Élisabeth Borne, un fet que el diari La Dépêche dona totalment per fet però que no té per ara cap altra confirmació. I a més d'ella, ja és segur que no viatjarà a Barcelona el ministre de Treball, Olivier Dussopt, que està implicat directament en la qüestió de les pensions.

🔴 Manifestació del 19 de gener a Barcelona, DIRECTE | Protesta contra la cimera hispanofrancesa

A París hi ha tensió perquè el president Emmanuel Macron serà a Barcelona en plena vaga general, cosa que ha estat titllada "d'escapisme" perquè dijous hi haurà una situació complicada al país. L'Elisi ha intentat desactivar les crítiques i ha remarcat que tot els ha vingut dictat pel govern espanyol. "Nosaltres no hem triat ni el dia ni el lloc de la cimera", han indicat fonts de la presidència segons indiquen France Info i La Dépêche. També viatjarà a la capital catalana el ministre de l'Interior, Gérald Darmanin, tot i la previsió d'incidents en la vaga general. Un assessor del govern francès s'ha excusat a l'emissora francesa dient que el ministre "no és qui ha d'aturar els black blocks", els grups organitzats violents. Fonts pròximes a Macron precisen a més que s'escurçarà el programa si hi ha problemes seriosos a França, i que la delegació francesa podria tornar abans d'hora. Les crides a la mobilització a París parlen de "fer tremolar les parets de l'Elisi".

Mentrestant, els Mossos d’Esquadra tenen llest per a aquest dijous un dispositiu de seguretat per protegir la cimera. El dispositiu serà similar al de la cimera Euromediterrània que va acollir la capital de Catalunya durant dos dies el novembre de 2005, que va activar uns 4.000 agents del cos. En la línia d’aquell dispositiu, adaptat als nous temps i a les noves unitats que han anat incorporant els Mossos en aquest temps, el desplegament d’aquest dijous a la ciutat de Barcelona activarà fins a dotze unitats del cos.

Més enllà dels efectius del servei ordinari de Seguretat Ciutadana, també s’han reforçat els serveis d’ordre públic, amb Brigada Mòbil i ARRO, i s’han activat, sobretot a la zona zero, a la zona d’influència del MNAC i també dels centres de premsa i on seran els dos presidents i el seu equip, la unitat canina i la unitat de subsol. Des de l’aire els Mossos tindran imatges en directe de la Unitat de Drons i també de l’helicòpter policial, que seguirà les comitives i les càpsules de seguretat de les dues delegacions des de la seva arribada a l’aeroport del Prat. Al Prat s’ha reforçat també el servei de l'Àrea Seguretat Aeroportuària i Trànsit, que són els encarregats de donar seguretat als combois dels vehicles oficials, en una segona esfera. La primera l'assumeixen els equips de seguretat propis de Sánchez i Macron, de les respectives policies espanyoles i franceses. A més, com també és habitual en la visita de representats polítics de primer nivell a Catalunya, s’ha activat en zones crítiques, i a reacció, equips del Grup Especial d’Intervenció (GEI). També s'han reforçat la presència d'agents de paisà de les unitats Fura de la ciutat i també els especialistes en Informació.