Contundent repassada del diputat de Junts Joan Canadell als partits unionistes en la Comissió d'Empresa i Treball que s'ha celebrat aquest dijous per debatre sobre les esmenes a la totalitat als pressupostos del Govern. Interpel·lat pel PSC, Vox i Ciutadans, Canadell ha denunciat el dèficit fiscal de l'Estat amb Catalunya i ha reivindicat la vacuna catalana contra la covid-19 Hipra, llançant també una picada d'ullet al president a l'exili, Carles Puigdemont.

En la seva intervenció, Canadell ha tornat a denunciar que mentre els catalans paguen 52.000 milions d'euros només disposen de 35.000 en el pressupost de la Generalitat. "Ho he dit diverses vegades aquests dies i ningú mai m'ha contradit", ha dit dirigint-se als partits unionistes. "Per tant, serà que és veritat", ha dit tot retraient a les formacions espanyolistes que reclamin més diners al Govern mentre ignoren el dèficit.

Canadell també ha reivindicat la vacuna catalana contra la covid-19 Hipra. "Feta a un poble que es diu Amer, no sé si els sona", ha dit en referència al fet que és el municipi natal del president Puigdemont.

El debat amb PSC i Vox

Al retret del diputat del PSC Pol Gibert sobre que el Govern no hagi volgut dialogar amb el seu grup per negociar els pressupostos, Canadell ha respost que és pel 155 i que si fos pel seu grup tampoc s'hagués agafat el telèfon dels comuns. "Però el president així ho va decidir i ho respectem", ha dit rebaixant una mica el to respecte de l'últim ple en el qual Aragonès va abandonar l'hemicicle durant la seva intervenció.

Canadell també ha protagonitzat un debat sobre la suposada marxa d'empreses pel procés amb la diputada de Vox Isabel Lázaro. Canadell l'ha desafiat a portar una llista d'empreses "que hagin marxat, no que hagin canviat una adreça, perquè fa mesos que la demano". Lázaro també s'ha fet ressò de la reivindicació del parlamentari de Junts sobre la vacuna Hipra: "Sí, la primera vacuna espanyola és catalana i n'estem molt orgullosos".

Des d'ERC, el diputat Jordi Albert també ha defensat els comptes i ha assegurat que serviran per "consolidar el canvi de tendència" que, segons ha dit, ha de seguir en els altres pressupostos de la legislatura. També ha alertat que "si volem un país més pròsper necessitem un país més lliure de repressió" i ha reivindicat altres formes de gestió empresarial com el cooperativisme i l'economia social. Albert ha aprofitat la seva intervenció per agrair el suport dels comuns i reiterar l''encert' del Govern a l'hora d'iniciar les negociacions amb ells.

El pragmatisme dels comuns

Per la seva banda, el diputat d'En Comú Podem Joan Carles Gallego no ha volgut entrar en el cos a cos i ha defensat l'estratègia del seu grup de deixar avançar els pressupostos per "reorientar les polítiques del Govern en la mesura del possible".

El diputat de la CUP Xavier Pellicer ha arribat a la comissió un cop aquesta ja estava en marxa i no ha volgut intervenir. Pellicer ha substituït Eulàlia Reguant, la titular del partit en aquesta comissió, ja que es troba a Glasgow (Escòcia) mantenint "relacions polítiques", segons han explicat des de la formació anticapitalista a aquest diari.

 

Imatge principal: el diputat de Junts Joan Canadell al Parlament / Foto: ACN