L'Audiència de Lleida ha reobert la causa contra sis dels policies espanyols que van intervenir per impedir el referèndum de l'1-O a la capital lleidatana i van ser denunciats per un votant que va patir una aturada cardíaca a conseqüència de les càrregues. L'advocada del votant, Anna Llauradó, havia recorregut l'arxivament el passat mes de desembre.

En el seu acte, la secció primera de l'Audiència de Lleida revoca l'arxiu de la causa, acordat pel jutjat d'instrucció número 4 de Lleida, en entendre que el sobreseïment és "prematur", i ordena practicar les noves diligències sol·licitades per l'acusació particular.

Una vegada practiqui aquestes diligències, entre elles la declaració com a testimonis dels agents dels Mossos d'Esquadra que van presenciar les càrregues, el jutjat podrà acordar altres o, si així ho decideix, arxivar la causa, "però ja amb la satisfacció d'una recerca completa i sense judici apriorístics", afegeix la interlocutòria.

Els Mossos, testimonis

La recerca es va obrir arran d'un atestat dels Mossos d'Esquadra sobre les càrregues de la policia nacional per impedir l'1-O a Lleida, al que es va incorporar la denúncia presentada pel votant que va patir l'aturada cardíaca, Enric Sirvent.

En la seva denúncia, Sirvent explicava que, mentre es trobava en "actitud pacífica" a l'exterior d'un centre de votació de Lleida, va patir una aturada cardiorespiratòria després que un policia nacional l'agredís amb una porra i un altre li clavés una puntada en els genitals.

Per a la sala, la resolució d'arxiu de la causa "sembla precipitada", sense que de moment es pugui descartar que els fets siguin delictius, per la qual cosa és necessari conèixer "més circumstàncies" sobre els mateixos per, en el seu cas, concretar la "correcta qualificació jurídica". Precisament, en el recurs, la lletrada de la família d'Enric Sirvent havia al·legat que la decisió del jutge d'instrucció havia estat "prematura" perquè hi ha diligències sol·licitades des de fa un any pendents de practicar.

Enric Sirvent va morir el mes d'abril del 2020 a causa del coronavirus.

 

Imatge principal: El votant que va patir un atac de cor durant les càrregues de l'1-O, Enric Sirvent / ACN