La situació dels presos polítics catalans, un cop han estat traslladats a Catalunya i, per tant, han passat a estar sota jurisdicció del Govern, i la situació a punt del col·lapse de l’economia catalana a causa de la “fuga d’empreses” són dos dels ínputs que alimenten el relat unionista de la premsa espanyola d’aquest dimecres.

Segons La Razón, els presos polítics —terme que, òbviament, el diari del comissari Marhuenda no utilitza— viuen pràcticament a cor què vols a la presó i no tenen res a envejar a l’estada del cunyat de Felip VI, Iñaki Urdangarin, també entre reixes i amb coneguts privilegis. De fet, a aquest diari sembla que els sap greu que les condicions dels presos no siguin igual de dures que les que van experimentar a Madrid i sota el títol "Torra va buidar de presos conflictius els mòduls dels líders del procés", lamenten que el trasllat dels presos catalans es fes en furgonetes sense distintius custodiades pels Mossos i no en furgons com els que va utilitzar la Guàrdia Civil per portar-los fins a terra catalana o que no es reprimissin les manifestacions de suport a les portes de la presó, dos fets que contrasten amb els trasllats amb manilles i sense gaires mesures de seguretat viària del viatge entre Madrid i les presons madrilenyes i l’esperpèntic episodi de la Guàrdia Civil identificant castellers a les portes de Soto del Real.

Altres aspectes com el fet que els presos de Lledoners facin ús de la piscina de la presó també sembla que sorprèn aquest diari madrileny, tot i que es tracta d’una instal·lació per a ús dels interns. Segons La Razón, tots la fan servir i destaquen que qui més la utilitza és Raül Romeva, de qui és pública i notòria la seva afició a la natació. I tot plegat per explicar que l’arribada dels presos polítics va comportar la reordenació dels mòduls on són ingressats.

Míra'm fixament 

Mentre que La Razón exprimeix tant com pot els suposats privilegis dels presos, el seu germà ideològic, l’ABC, treu en portada el titular "Les empreses continuen fugint de l'espiral del procés", amb un fons hipnòtic d’aquells que no es poden mirar fixament sense marejar-se. En pàgines interiors, a més d’un reportatge en què defensa que l’independentisme utilitza deliberadament les fake news per “manipular” la realitat, el diari ultramonàrquic assegura que l’economia catalana va de capa caiguda després que unes 2.000 empreses hagin marxat durant aquest any 2018, uns fets que segons l’ABC demostren la paradoxa que “l’aplicació de l’article 155 i l’elecció del nou Govern” no ha servit per a la recuperació de l’economia.

Catalunya, doncs, és gairebé un desert econòmic, tot i que les últimes dades demostren que l’economia catalana creix més que l’espanyola, un fet que sumat a la baixada de l'atur i al lideratge català en el context espanyol pel que fa a l’arribada de turistes, dibuixa un panorama que més que assemblar-se a l’erm que suggereix ABC, és un país que progressa, fins al punt que fins i tot els presos —polítics o no— poden gaudir d’una piscina en plena calorada.