El diputat escocès Ronnie Cowan ha relatat com va viure la seva visita als presos polítics al centre penitenciari de Lledoners a el dimarts passat. En un emotiu article al diari The National​, sota el títol "Dies foscos per a la democràcia a la presó de Lledoners", Cowan es mostra convençut de la innocència dels presos i demana el seu alliberament.

"És un moment fosc per la democràcia a Espanya. Són innocents de tots els càrrecs i han estat empresonats erròniament". Així de clar i contundent es mostra el diputat després de parlar amb Jordi Sànchez, Jordi Cuixart i Raül Romeva.

En especial, Cowan destaca la figura de Cuixart, amb qui va tenir una conversa més personal. "És un home valent, optimista, intel·ligent i humil que es nega a ser vençut pel sistema al qual s'oposa", assegura en el rotatiu. El diputat es mostra afectat per la situació personal i familiar per la qual ha de passar el líder d'Òmnium després d'11 mesos a la presó i relata com Cuixart li va explicar les dificultats que té per establir connexions amb el seu fill d'un any. 

"En Jordi fa 11 mesos que està a la presó i pot estar 4 anys sense judici. Si es considera culpable, podria enfrontar-se a 15 anys de presó. El seu fill en tindria 16 quan el seu pare sortís", reflexiona.

Per això, i tal com Cuixart li va demanar, Cowan fa una crida internacional a "escoltar les històries dels presos polítics i considerar els càrrecs contra ells". "No van usar la violència i no van incitar-la. Va ser una protesta democràtica i pacífica", sentencia.

El diputat, finalment, lamenta l'actitud del govern espanyol i assegura que Espanya travessa "un moment fosc de la seva democràcia". "Els presos han de ser alliberats i han de tornar amb les seves famílies", conclou l'article.