Imatge superior: El rei Felip presideix la desfilada del 2017

El rei Felip VI, just acabat de ser reprovat pel Parlament de Catalunya, presideix aquest matí la desfilada militar a Madrid en ocasió de la celebració del 12 d’Octubre, Dia de la Hispanitat. A la tribuna d’autoritats no hi seran els presidents de Catalunya, Pais Basc i Navarra, Quim Torra, Iñigo Urkullu i Uxue Barkos, respectivament, que han declinat anar-hi.

Tampoc no hi serà la presidenta de les Illes Balears, Francina Armengol, però en el seu cas ha justificat l’absència per les inundacions a l'est de l'illa de Mallorca, al municipi de Sant Llorenç, que s'han cobrat almenys 12 víctimes mortals. Els Reis tenen previst traslladar-se aquesta tarda a la zona de la tragèdia.

La resta de presidents territorials sí assistiran a Madrid amb motiu de la Festa Nacional espanyola i es trobaran tant en la desfilada com en la recepció real, amb l'excepció del president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, que únicament serà present al desfilada i no podrà anar després a Palau Reial per assumptes personals.

4.000 militars i la patrulla Águila

La desfilada la compondran uns 4.000 militars dels tres exèrcits, 88 aeronaus i 152 vehicles, a més d'efectius de la Guàrdia Civil, de la Policia Nacional, Protecció Civil i Salvament Marítim. Començarà a les 11 del matí amb punt de partida a la Plaça de Cuzco. Des d'aquest enclavament, les diferents unitats recorreran els més de 2 quilòmetres de què consta l'itinerari i que conclourà a la Plaça de San Juan de la Cruz.

La parada militar s'iniciarà amb un salt paracaigudista a la plaça de Lima, on estarà ubicada la Tribuna Real. Efectius de la Brigada Paracaigudista portaran en el seu descens l'ensenya nacional. I, a continuació, es procedirà al solemne hissada de la bandera que donarà pas a l'homenatge als que van donar la seva vida per Espanya, i que, com és habitual, acabarà amb la passada de la 'Patrulla Àguila'.

La parada prosseguirà amb la desfilada aèria en el qual, en aquesta ocasió, participaran 88 aeronaus entre caces, avions de transport i helicòpters que sobrevolaran el Passeig de la Castellana en direcció sud-nord.

A més, en l'exhibició participaran per primera vegada aeronaus de Salvament Marítim -entitat dependent del Ministeri de Foment- i de la Policia Nacional.

Més de 150 vehicles

Per la seva banda, la desfilada terrestre s'obrirà amb un component mecanitzat integrat per 152 vehicles, al comandament del general cap de la Brigada Cuirassada "Guadarrama XII". Obre la desfilada, una Unitat de Veterans de les Forces Armades i de la Guàrdia Civil, una Unitat de Discapacitats i una altra de Reservistes Voluntaris.

També s'exhibirà una mostra de les patrulles temàtiques amb vehicles de suport similar a les que han desplegat en zona d'operacions com l'Afganistan i l'Iraq. Per primera vegada, se sumarà a la celebració un esglaó motoritzat amb efectius pertanyents a Protecció Civil i Salvament Marítim.