Després de la ronda de consultes, no hi ha debat d’investidura. Segons ha informat la Casa Reial en un comunicat, el rei Felip VI ha constatat que no hi ha cap candidat amb els suports necessaris. Així ho ha certificat després de la ronda de consultes d'aquest dilluns i dimarts, que ha tancat un Pedro Sánchez que no ha aconseguit una entesa ni per l'esquerra ni per la dreta. A sis dies del deadline, Espanya està abocada a una repetició electoral el 10-N.

En un comunicat calcat al de l'any 2016, la Casa Reial assenyala que, després de les reunions amb els representants dels partits amb representació, el monarca "ha constatat que no existeix un candidat que compti amb els suports necessaris perquè el Congrés dels Diputats, en el seu cas, li atorgui la seva confiança".

 

Malgrat l'oferiment in extremis d'Albert Rivera, proposant la seva abstenció a canvi de compromisos com aplicar l'article 155 o no indultar els presos polítics, la ronda de consulta s'ha tancat com s'esperava: sense una investidura. El president en funcions compareixerà aquest mateix dimarts al vespre des del Palau de la Moncloa, després de tornar del Palau de la Zarzuela.

Malgrat tot, encara hi ha temps si hi ha voluntat política. El termini no finalitza fins al pròxim dilluns 23 de setembre. Fins llavors, estirant els terminis, podria convocar-se un ple d'investidura fins i tot aquell mateix dia, però llavors necessitaria ser investit en primera volta, amb majoria absoluta.