És la primera vegada a la història de la reialesa europea que un monarca admet i demana disculpes pel colonialisme dels seus avantpassats. El rei Felip de Bèlgica s'ha dirigit per carta al president de la República Democràtica del Congo, Félix Tshisekedi, i li ha demanat disculpes pel genocidi que Leopold II va cometre en aquest país on va introduir l'esclavitud i va assassinar vint milions de persones de forma directa o indirecta des de l'any 1885.

Les tortures i els crims es van succeir i, coincidint amb el 60 aniversari de la independència del Congo, el Rei belga no ha perdut l'oportunitat de disculpar-se pel que ell mateix ha reconegut que van ser "actes de violència i crueltat". I ha afegit: "Vull expressar el meu més profund lament per aquestes ferides del passat, el dolor que avui es reviu per una discriminació massa present a les nostres societats, el meu compromís a seguir lluitant contra totes les formes de racisme ". Tot i que en la carta, en cap moment explicita el nom de Leopold II.

Sovint, les casualitats no existeixen. Aquesta carta coincideix amb el moviment Black Lives Matter nascut als Estats Units després de donar la volta al món les imatges d'un policia matant un ciutadà negre, George Floyd, el passat 25 de maig a Minneapolis.

Polèmica amb el germà del Rei de Bèlgica

Però a Bèlgica, el moviment també ha tingut una doble lectura. El germà del Rei, Laurent de Bèlgica, ha denunciat les pintades i les destrosses que han patit algunes escultures públiques del seu avantpassat Leopold II. En una entrevista a l'agència belga Sudpresse, ha sortit a defensar la figura d'aquest colonitzador: "Ell mai va anar al Congo, així que no entenc com pot haver fet patir a ningú. Hauríeu de veure el que Leopold II ha arribat a fer per Bèlgica". I com a exemple cita "la construcció de parcs a Brussel·les".

L'allau de crítiques que ha rebut a Bèlgica han sigut sonades. Nombroses manifestacions, estàtues pintades o esquerdades i la demanda principal de retirar l'estàtua més gran de Leopold II que hi ha en ple centre de Brussel·les. Molts belgues no estan orgullosos del seu passat com a país i la capital s'ha compromès a sotmetre a debat la retirada de qualsevol homenatge a aquesta figura.

Crims macabres

Leopold II va governar el Congo des del 1885 fins el 1908. Després, el país va passar a mans del mateix estat belga fins l'any 1960. Només en el primer període, durant 23 anys, el rei belga va acumular una fortuna de més de 1.000 milions de dòlars. Els genocidis i les tortures més macabres les va protagonitzar el seu règim. Leopold II ordenava tallar canells i turmells als congolesos si considerava que no extreien suficient quantitat de marfil o cautxú diaris.

Tshisekedi, l'actual president del Congo que dirigeix ​​un govern de coalició, ha demanat un dia de "meditació" en lloc de celebració i es dirigirà aquest dimarts a la nació. Per la seva banda, la primera ministra de Bèlgica, Sophie Wilmès, va demanar el reconeixement del sofriment passat, sense fer cap disculpa oficial: "Com passa en altres països europeus, ha arribat el moment que Bèlgica emprengui el camí de la recerca, la veritat i la memòria". 

President Congo @FelixUdps

El president congolès, Felix Tshisekedi (a la dreta) amb la seva família