Hi han estat gairebé tots: el rei Felip VI, el president Pedro Sánchez, molts dels seus ministres i gairebé tots els presidents autonòmics. Només n’ha faltat un: el president de la Generalitat, Pere Aragonès. El cap del Govern ha estat en la diana per la seva absència de la cimera. Però els assistents també han rebut un tracte diferenciat per part de la plaça major de Salamanca aquest divendres al matí. Mentre el monarca ha estat aclamat pel públic, el president del govern espanyol ha estat escridassat.

Els ciutadans que s’hi han acostat han rebut l’arribada de Felip VI amb aplaudiments i crits de “visca el Rei” i “visca Espanya unida”. El cap de l’Estat ha saludat les mostres d’afecte. En canvi, Pedro Sánchez s’ha trobat un ambient més aviat hostil, escridassada inclosa. S’han escoltat tota mena de retrets, improperis i insults, des de “fill de puta” i “pocavergonya” fins a peticions de dimissió, referències als “140.000 morts” per coronavirus i alguna proclama més original: “Et creus molt guapo”.

El lehendakari Íñigo Urkullu ha hagut de viure aquest ambient, després de negociar la seva presència a última hora a canvi de la gestió de tres nous impostos, tancada ahir de forma bilateral. En canvi, el president Pere Aragonès s’ho ha estalviat. Tot i així, ha estat objectiu dels principals retrets dels altres presidents autonòmics.

N’hi ha hagut de tots els colors. La madrilenya Isabel Díaz Ayuso ha qualificat l’absència d’una “tònica habitual dels nacionalistes”, i ha carregat contra el “tracte preferent per a les comunitats insolidàries i deslleials amb Espanya”. Tot i que ella mateixa ha admès que, si no canvien les coses, també serà la seva última conferència de presidents. El càntabre Miguel Ángel Revilla també ha carregat contra la no assistència d’Aragonès i que el País Basc ho faci amb “condicionalitat”. I el socialista valencià Ximo Puig ha lamentat que és “un error immens no estar on es discuteix el futur”.

Però la realitat és que la conferència de presidents ha estat criticada per altres motius, com ara el contingut o el mateix format. De fet, només consta de dos punts del dia. El primer, "estat de la situació de la campanya de vacunació i dels efectes de la Covid-19 i de la gestió i pròxims passos del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència". És aquí on s'haurien d'encabir els fons europeus. El segon punt, "presentació de l'Estratègia Nacional 2030 davant del Repte Demogràfic per a impulsar l'Agenda Comuna entre els diferents nivells de govern". I les intervencions que podran fer estaran molt acotades: cinc minuts per a cadascú. El president Pedro Sánchez se salvarà d'aquests topalls: temps il·limitat.

Després de la rebuda a la plaça major de Salamanca, tots els participants s'han dirigit amb al convent de San Esteban, on a les onze comença la conferència de presidents.