L'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Simon Manley, ha plantejat davant del govern espanyol l'incident registrat diumenge passat amb el vaixell de guerra espanyol 'Tornado', segons una declaració de l'oficina del governador, que representa el Foreign Office al Penyal, difosa pel servei d'informació de Gibraltar.

Segons ha denunciat el Govern del Penyal, el Vaixell d'Acció Marítima 'Tornado' va ordenar diumenge a dos vaixells civils que abandonessin la posició en la qual estaven fondejats davant la costa de Gibraltar, un incident que va concloure amb la sortida del vaixell de la Marina espanyola després que els dos vaixells es neguessin a complir l'ordre i es despleguessin dues unitats de la Marina britànica.

El Foreign Office britànic ha subratllat que s'investiga l'incident i ha subratllat que l'ambaixador britànic ha plantejat aquestes qüestions davant del govern espanyol. No obstant això, un portaveu del Ministeri d'Exteriors que dirigeix Josep Borrel consultat per Europa Press ha dit no tenir constància "de cap conversa sobre aquest assumpte".

En qualsevol cas, el Foreign Office ha dit rebre amb preocupació els informes "aparentment confirmats" pel Ministeri d'Exteriors espanyol sobre aquest incident que indiquen que el 'Tornado' va ordenar als vaixells que marxessin.

El govern del Regne Unit ha assegurat que en l'incident no hi va haver cap "incursió" per part del patruller espanyol i ha reafirmat la seva sobirania sobre les "aigües territorials gibraltarenyes britàniques". "Tal com aclareixen els comentaris realitzats aquest matí per la primera ministra, Theresa May, no allotgem cap dubte sobre la sobirania britànica sobre tot Gibraltar, incloent les aigües territorials britàniques que envolten el Penyal", segons l'oficina del governador.

En aquesta mateixa declaració, el Foreign Office ha recordat que el secretari de Defensa en el Parlament britànic ha garantit que el govern del Regne Unit sempre serà "present" "per defensar" els seus "interessos sobirans" i "els interessos nacionals britànics".

Finalment, s'ha recalcat que les incursions "no soscaven" la sobirania. "La Royal Navy dóna l'alto a totes les incursions a les aigües territorials britàniques que envolten Gibraltar. Això es recolza mitjançant una protesta diplomàtica formal davant del govern espanyol", ha postil·lat.