Les autoritats del Regne Unit han contestat aquest dimecres a l'ordre de detenció europea dictada pel jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena sobre la consellera d'Educació catalana Clara Ponsatí que la petició "és desproporcionada" d'acord amb la seva legislació, per la qual cosa no la tramitaran, segons un document rebut per la Unitat Oficina Sirene (cooperació policial europea) dependent del Ministeri de l'Interior, al qual ha tingut accés ElNacional.cat. Però això no frena l'euroordre judicial, que segueix un camí en paral·lel. De fet, Ponsatí està citada per a dijous de la setmana que ve.

El document diu: "L'ordre de detenció europea ha estat revisada per un advocat especialitzat del Regne Unit en nom de l'Agència Nacional contra la Delinqüència. Han determinat que és desproporcionada d'acord amb la legislació del Regne Unit".

La comunicació l'ha rebuda aquest matí a les 08.20 h l'oficina SIRENE, l'àrea per a l'intercanvi d'informació dins l'espai Schengen, la finalitat de la qual és el manteniment de la seguretat pública, el suport a la policia, la cooperació judicial i la gestió del control de les fronteres exteriors. La policia diu que "aquesta ordre de detenció europea no ha estat certificada pel servei nacional SIRENE del Regne Unit" i que, davant d'aquest fet, les autoritats britàniques estan a l'espera i "de moment el Regne Unit no prendrà cap altra mesura en relació amb aquest assumpte".

Ara bé, l'oficina SIRENE del Regne Unit també diu que si SIRENE Espanya té l'historial delictiu de Clara Ponsatí o "qualsevol altra informació relativa a la gravetat de la infracció" els la remetin i tornaran a avaluar la decisió de no certificar l'ordre de detenció europea.

 

Pablo Llarena va activar ahir l'operació per portar cap al Tribunal Suprem Toni Comín, Lluís Puig Gordi i Clara Ponsatí. Com també va fer amb Carles Puigdemont, en paral·lel a l'euroordre judicial que ha d'avaluar els delictes dels quals els acusen per autoritzar l'extradició, el magistrat va dictar les ordres de detenció a la Interpol i Europol. Això vol dir que, independentment del tràmit judicial, la policia pot detenir els que Llarena considera "fugits de la justícia" si els troben a qualsevol país de la Comunitat Europea.

L'objectiu de les ordres de detenció és tenir la policia avisada per si l'acusat surt del territori mentre el jutge fa la investigació. Això vol dir que el Regne Unit, de moment, no la posarà en el sistema d'alertes policials. L'ordre de detenció policial s'ha cursat a tots els països d'Europa. De fet, per aquest motiu, la policia va poder detenir Carles Puigdemont quan era a Alemanya. També hi ha activada una ordre internacional via Interpol per si es localitza Comín, Ponsatí i Puig fora dels països de la Unió Europea.