El portaveu del PP català, Alejandro Fernández, ha assegurat aquest dimarts en roda de premsa al Parlament que l’oposició està en contra de fer servir la via de la ponència conjunta per reformar el reglament i ha titllat la proposta de Junts pel Si de “vulnerar els drets dels diputats”.

La reforma del reglament de Junts pel Sí planteja la possibilitat de tramitar les proposicions de llei a través de la lectura única, i per tant sense acceptar esmenes, per part d’un sol grup parlamentari. A hores d’ara, aquest mecanisme només es pot fer servir quan es compta amb el consens de tots els grups parlamentaris.

Fernández ha considerat que el procés independentista s’està endinsant en un procés “absolutament antidemocràtic que nega el debat polític i social”. Per aquest motiu, el diputat ha explicat que el PP estudia presentar un recurs d’empara al Tribunal Constitucional, tal com es va fer amb les lleis de desconnexió.

En aquest sentit s’ha pronunciat també el portaveu de Ciutadans, Fernando de Páramo, que ha lamentat que Junts pel Si vulgui crear “un reglament a la mida per poder proclamar la independència fent trampes”. Tot i que de Páramo no s’ha referit al recurs d’empara, preguntat sobre aquest aspecte ha assegurat que iniciaran converses amb la resta de l’oposició per tal de conèixer al seva opinió i saber si es pot prendre alguna “decisió conjunta”.

De Páramo ha considerat que “en democràcia cal escoltar a l’oposició” i ha recordat a Junts pel Sí té la majoria parlamentària, “però no la majoria social”.

Eva Granados, portaveu del PSC, per la seva banda, ha assegurat que espera “que no s’hagi d’arribar a aquest extrem” però ha recordat que la ponència conjunta per aprovar les denominades lleis de desconnexió no es va poder fer per absència d’alguns grups parlamentaris.

En aquest sentit, Granados ha criticat que el Govern “vulgui fer una reforma exprés i evitar el debat polític” i  ha assegurat que, si es crea la ponència conjunta –que s’espera que es faci la setmana que ve- el PSC no hi participarà. Amb aquesta decisió, des del PSC esperen que “la ponència conjunta decaigui”.

“Entenem que no es poden canviar les regles del joc si no es fa de manera unànime”, ha assegurat Granados i ha afegit que “no trobem de rebut que la llei més important de la legislatura, la llei de desconnexió, es tramiti per lectura única”.

La posició del Govern

Davant les acusacions de l’oposició, el diputat de Junts pel Sí, Roger Torrent, ha defensat que la proposta del seu grup “és legítima, legal i convenient”. Torrent ha manifestat que la reforma del reglament “iguala en drets els grups parlamentaris i el Govern” i ha recordat que en la ponència conjunta que es crearà per reformar el reglament, “tots els grups podran fer les seves propostes”.

Preguntat sobre si la ponència conjunta seguirà endavant tot i l’absència d’alguns grups, Torrent ha assegurat que “participar en la ponència és un dret parlamentari” però, en cas de que no hi anessin alguns grups parlamentaris, “la ponència continuaria”.