Després de quatre dies d'una greu crisi entre socis de govern, que va esclatar amb la derogació de la reforma laboral, avui des de La Moncloa han intentat calmar les aigües. El soci majoritari, el PSOE, ha reconegut avui el lideratge de la vicepresidenta segona Yolanda Díaz en aquest assumpte, en detriment de la vicepresidenta primera Nadia Calviño. Han afirmat que tots van a l'una i que la discrepància és simplement metodològica. Mentrestant, des d'Unidas Podemos ho observen tot amb cautela, assenyalant que justament sobre el que no hi ha acord és sobre el contingut. El xoc continua.

Ha estat la mateixa Calviño qui, abans de la roda de pemsa del Consell de Ministre, ha assegurat que "no hi ha cap mena d'inconvenient perquè el Ministeri de Treball lideri la corresponent taula de la reforma laboral". En aquest sentit, ha remarcat la necessitat d'una "bona coordinació" entre els diferents departaments. La vicepresidenta econòmica ha insistit que "tot el govern està compromès amb una reforma laboral que ens permeti recuperar els consensos trencats, eliminar la precarietat, reequilibrar les relacions dels agents socials, millorar la qualitat de l'ocupació i europeïtzar el nostre mercat laboral". En cap cas ha pronunciat la paraula "derogació".

El mateix missatge ha traslladat després la portaveu Isabel Rodríguez, que ha insistit a parlar d'una "reforma profunda i estructural" de les relacions laborals, tal com va acordar per al pacte de coalició i tal com s'han compromès amb Europa. La dirigent socialista ha arribat a dir que "tot el govern està alineat en el contingut" d'aquesta reforma laboral, que es farà abans que acabi aquest any. Ha remarcat que no és una "contrareforma", sinó una "reforma que modernitzarà" el mercat de treball en paral·lel a la modernització l'economia espanyola. Ha acceptat el lideratge de Díaz, però també ha vist "raonable" que hi participin els altres departaments implicats.

 

Fonts de la part socialista de La Moncloa remarquen que tot el debat és una simple "qüestió de metodologia" i que no és un problema de contingut, on hi estan tots d'acord. Aquestes mateixes fonts assenyalen que demà es reunirà la taula de diàleg amb els agents socials i s'està acabant de valorar si, malgrat el lideratge de Yolanda Díaz, també s'hi asseu algun responsable del Ministeri d'Economia.

A Podemos ho veuen del revés

El PSOE intenta calmar les aigües, però des d'Unidas Podemos encara recelen. Si la part socialista diu que el problema és de metodologia i no de continguts, a la part morada diuen el contrari. En roda de premsa des de Roma, la vicepresidenta Yolanda Díaz ha assenyalat que l'obstacle és justament l'abast de la reforma laboral. "Pensava que això estava tancat perquè el debat el vam tenir abans de desembre de l'any passat, però observo que ara es reobre", ha lamentat la dirigent gallega. Per això ha explicat que avui ha tornat a plantejar aquest debat en el Consell de Ministres d'aquest dimarts. 

Fonts de l'entorn de Yolanda Díaz subratllen que "de coordinació sempre n'hi ha hagut", i que el problema és que els socialistes "continuen sense parlar de derogar la reforma laboral". En la mateixa línia, altres fonts de la formació morada volen "fets" i "realitats" i no declaracions. "El que volem és que el PSOE assumeixi que la reforma laboral la lidera Yolanda Díaz, perquè així es deroga. Si la lidera nadia Calviño, no es deroga", sentencien. Malgrat tot, es mostren confiats que acabarà havent-hi acord.

El que sí que volen deixar clar des de La Moncloa és que superaran aquesta crisi de parella. Preguntada sobre un hipotètic trencament de l'executiu central, la portaveu Isabel Rodríguez ho ha descartat, recordant que "aquest govern està fent coses molt importants", i que així ha de continuar.