Una seixantena de personalitats, la majoria d'ells catedràtics i professors d'una vintena d'universitats espanyoles i estrangeres, han signat un manifest a favor d'una reforma federal de la Constitució. El text, impulsat des de Galícia, du com a títol Renovar el pacte constitucional i defensa una reforma constitucional per sortir del conflicte català.

Entre els signants hi ha els juristes Javier Pérez Royo, María Eugenia Rodríguez Palop i Joaquín Urías; els politòlegs Ignacio Sánchez Cuenca, Máriam Martínez Bascuñán, Fernando Vallespín, Gemma Ubasart, Antón Losada i Ramón Maíz; els filòsofs Victoria Camps, Antonio García-Santesmases i José Luis Villacañas i els historiadors Julián Casanova i Miren Llona.

El text defensa que després de "la pèssima gestió de la crisi catalana" cal que Espanya impulsi un "projecte polític federal". En aquest sentit, els signants aposten per "renovar el pacte constitucional dins d'un esperit de concòrdia, sense humiliacions, sense vencedors ni vençuts" i per una "sortida civilitzada del contenciós en el qual es troba Espanya, en la qual es reconegui la seva diversitat identitària".

Els signants també asseguren que les reivindicacions nacionalistes catalanes, basques, gallegues o d'altres territoris no han de ser enteses com "una amenaça a la democràcia espanyola ni a la unitat de l'Estat sinó com a aspiracions legítimes d'una part de la ciutadania lliurement expressades en una societat plural i democràtica que, com a tals, han de ser ateses per tots i entre tots, procurant acomodaments que no violenten la convivència en comú". 

El text repassa diversos moments del conflicte català com el recurs d'inconstitucionalitat del PP contra l'Estatut o la mateixa sentència del Constitucional contra el text referendat pels catalans. 

El manifest ha vist la llum just dos dies després que la flamant ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, hagi defensat una reforma de la Constitució "urgent, viable i desitjable".