Gairebé un mes després de la celebració del referèndum, i després que el Parlament proclamés la República catalana aquest divendresEl Mundo publica avui una enquesta realitzada entre el 23 i el 26 d'octubre —just abans de la DI— sobre un suposat referèndum i una futura independència, que es divideix entre les respostes de tot Espanya, d'una banda, i només de Catalunya, de l'altra, i que acaba comparant el seu propi sondeig amb l'enquesta del Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) del juliol per dir que el número de catalans favorables a la independència ha disminuït considerablement.

L'enquesta, que aprofita per definir en diverses ocasions Catalunya com a "comunitat autònoma", posa damunt la taula que un 57,4% dels espanyols estan a favor de fer un referèndum legal i pactat amb el govern de Mariano Rajoy. Un 37,9% hi estaria en contra i només un 4,7% no saben què respondre. Dins d'aquests percentatges, val la pena destacar que un 40,3% de votants espanyols del PP apostaria per celebrar un referèndum pactat, un 59,2% dels votants del PSOE també hi estarien a favor, i se sumarien al 87,9% d'Unidos Podemos i el 44,5% de Cs.

Si es mira què vol només la ciutadania de Catalunya, s'extreu que un 75,6% dels catalans està a favor de realitzar un referèndum legal i pactat, mentre que un 19% hi està totalment en contra i un 5,4% no respon. Dividit per partits, a Catalunya s'incrementen les sorpreses. Un 79,6% dels votants del PSC demanen un referèndum pactat, mentre que un 58,1% dels electors del PP i un 67,3% de Cs també hi estan a favor.

Captura de pantalla de El Mundo

Ara bé. Si es pregunta per si s'està a favor que Catalunya s'independitzi d'Espanya, un 14,2% dels espanyols diria que sí, davant del 80,4% que no ho vol i el 5,4% que no respon. A Catalunya, només un 33,5% seria partidari de separar-se de l'estat espanyol, mentre que un 58,3% vol continuar formant part d'Espanya i un 8,1% no sap què respondre.

Crida especialment l'atenció que un 11,6% dels votants del PP a Catalunya sí que apostarien per la independència, així com que el 9,6% dels electors del PSOE també ho voldrien.

Captura de pantalla de El Mundo

Preguntats, després, per si es considera que existeix cap possibilitat que Catalunya s'independitzi —i sense tenir en compte que, de fet, molts ciutadans estan convençuts que des de divendres Catalunya ja és un Estat al marge d'Espanya—, fins a un 22,6% de la ciutadania espanyol ho veu factible, enfront del 71,5% que no ho contempla i el 5,9% que no respon. Ara bé. Dins d'aquest percentatge, val la pena destacar que fins a un 7,7% dels electors del PP ho creu possible, mentre que el percentatge del PSOE que ho pensa així s'enfila fins el 21%, que se suma al 34,7% d'Unidos Podemos i al 18,7% de Cs.

A Catalunya, i sempre segons El Mundo, un 36,6% ho veu factible davant del 55,8% que no creu que això arribi a passar, mentre que un 7,6% no sap què contestar. Dins d'aquests percentatges, és important subratllar que un 13,7% dels votants del PSC creu que hi ha opcions que Catalunya se separi d'Espanya, un 92% dels del PP també i els electors de Cs que ho veuen així pugen fins el 15%.

Captura de pantalla de El Mundo

Menys autogovern

La cosa, però, no acaba aquí. Si se'ls pregunta per com creuen que acabarà aquesta situació a Catalunya, la majoria —un 32,3% de tot Espanya— opta perquè tot continuarà com fins ara, amb el mateix autogovern. Això sí. En cap moment especifiquen quin és l'autogovern del que gaudeix ara Catalunya, i encara més després que s'hagi aplicat l'article 155 de la Constitució.

Un 6,8% creuen que acabarà amb la independència, un 20,1% opinen que hi haurà més autogovern i un 27,3% que n'hi haurà menys. Ara bé. Si es divideix per partits, un 43,1% de votants del PP i un 42,4% de Cs tenen clar que la situació acabarà donant encara menys autogovern a les institucions catalanes.

A Catalunya, la cosa canvia. Un 24,9% tenen clar que Catalunya serà un Estat, un 33,8% que tindrà més autogovern, un 19,3% que continuarà igual i un 10,9% que n'hi haurà menys. Els percentatges per partits que creuen que Catalunya perdrà encara més autonomia cauen significativament i els que més destaquen continuen sent el del PP amb un 35,5%, però Cs cau fins el 17,4% davant del 42,4% dels electors del partit taronja que creuen que les institucions catalanes perdran més competències.

Captura de pantalla de El Mundo

Violència

Mentrestant, i fora ja de les opcions polítiques, el diari citat pregunta a la ciutadania al final del tot si tenen por que aquesta situació acabi generant escenaris de violència, tot i que no especifiquen si seria policial o per part de la ciutadania.

Els percentatges per Espanya i per Catalunya són prou similars. Un 63,3% dels espanyols enquestats creuen que sí que hi haurà violència davant del 34,6% que no ho pensa així. A Catalunya, un 60% també veuen factible que d'aquesta situació derivin escenaris de violència, mentre que un 37,5% que no ho veu així.

Captura de pantalla de El Mundo

Xifres a banda, El Mundo té clar, i així ho expressa obertament, que l'independentisme acabarà perdent suports i que "les obsessions dels independentistes" acabaran desembocant en "situacions de violència".