Ho va dir aquest dilluns Pedro Sánchez en la seva intervenció a la trobada anual del Cercle d'Economia i les portades dels diaris que trobem avui al quiosc en donen fe. Dos països, Espanya i Catalunya, dues mirades molt diferents d’una realitat en la qual el ministre de Transports, Óscar Puente, s’ha convertit en l’enemic públic número 1 a la capital del Regne pel caos a l’alta velocitat amb permís de l’opa del BBVA al Banc Sabadell i la consulta pública anunciada pel president del govern espanyol.
Pedro Sánchez no va defraudar en la seva intervenció al Cercle. Hi havia expectació per saber quina seria la reacció del govern espanyol a l’informe favorable de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència (CNMC) a l’opa i la resposta ha estat del tot sorprenent: una consulta pública. Ho recullen a tota la portada tant La Vanguardia, com El Periódico i l’Ara. Una consulta sense precedents, ben rebuda per l'empresariat català i els partits catalans, amb la qual l’executiu vol conèixer l’opinió de ciutadans, empreses i associacions sobre l'opa hostil a l'entitat financera catalana i que pot ser el camí per frenar-la i fer-la descarrilar. Aquest dimarts en tindrem més detalls, d’aquesta consulta, no vinculant, que pot ser decisiva per al futur d’aquesta operació bancària que ja té més d’un any de vida.
“Referèndum” sorpresa per l’opa del BBVA al Sabadell
A Madrid, el tema interessa, però no tant si mirem el termòmetre de les portades. A qui sembla que li cou la jugada de Pedro Sánchez és a El Mundo, que mai acaba de veure bé això de les consultes i parla d’“insòlit referèndum contra l’opa”. El president espanyol ha “descol·locat” el poder econòmic, segons afirma el rotatiu, que en la seva editorial carrega contra la maniobra i la qualifica de populista. Per contra, El País posa el focus a la posició adoptada pel PP, que en qüestionar l’opa dona marge a la Moncloa per vetar-la. Els populars, en la línia de l’empresariat, s’han posicionat en contra si no hi ha garanties de competència i d’accés al finançament. Veurem què en diu aquest dimarts Alberto Núñez-Feijóo, que passarà pel Cercle.
Caos a l'alta velocitat
I de l’opa al tren. El caos viscut per la línia d’alta velocitat entre Madrid i Andalusia a causa del robatori de coure ha servit perquè el trio de la benzina descarregui tota l’artilleria contra el ministre Óscar Puente. És evident que a Madrid no estan tan acostumats com a Catalunya a patir dia si dia no un calvari ferroviari i les portades d'aquest dimarts en són testimonis. “L’enèsim caos ferroviari assenyala el ministre més polèmic de Sánchez” assegura l’ABC, que tria una fotografia de Puente a peu de via amb un cable a la mà per il·lustrar la seva portada-pòster. Del caos viscut a l’AVE, amb més de 10.700 passatgers afectats, també se n’ocupa La Razón, que parla del “súmmum de l’annus horribilis del tren amb Puente”. El rotatiu retreu al ministre que parli de sabotatge a tota hora per explicar la causa del tall del servei d’alta velocitat, quan la Guàrdia Civil està investigant els fets com un “simple” robatori de cable de coure. És precisament en aquest punt que posa èmfasi El Mundo, que denuncia que Puente encadena el seu octau caos ferroviari i “busca un culpable” en parlar d’acte greu de sabotatge. Excuses de mal pagador, no ens enredi, senyor ministre, és un robatori comú de cable, ens ve a dir el diari madrileny.
L'apagada
De desgràcia en desgràcia, continuem amb la ressaca de l’apagada. Qui més qui menys es fa ressò de l’alerta donada fa un any per Red Eléctrica, quan va advertir que calia adaptar el sistema per l’entrada de les renovables, ja que podria fallar l’escut antiapagades. Més llenya mentre esperem que ens aclareixin què va passar el 28 d’abril. Si és que ho acabem fent.







