Arriben unes dates molt marcades per a la societat catalana com són els dies 18 i 19 de juliol, quan bona part de l'exèrcit es va alçar arreu de l'Estat contra el govern del Front Popular de la II República. A Barcelona, el cop va ser aturat gràcies a l'oposició de les forces lleialistes i les diverses milícies antifeixistes.

I és que a diferència d'altres punts de l'Estat, a Catalunya l'oposició al cop i als moviments feixista i nazi era molt fort. Això va ser, entre molts altres motius, a causa de la tasca propagandística que tant el Govern de la Generalitat de Lluís Companys com les diverses organitzacions polítiques del país portaven fent des de feia anys.

85 anys després d'aquells fets, la Fundació Reeixida ha presentat la reedició d'un dels cartells antinazis més famosos i icònics de tota la història. Es tracta del cartell Aixafem el feixisme, del publicista i escriptor Pere Català i Pic (Valls, Alt Camp, 1889 – Barcelona, 1971).

aixafem el feixisme - fundacio reeixida

Cartell 'Aixafem el feixisme' de Pere Català i Pic 

"El cartell es va editar en les primeres setmanes de la guerra, quan la majoria dels altres cartells que es feien eren pintats. Aquests eren bons però aquest de Pere Català és una cosa diferent, perquè no té consignes ni colors llampants", han assegurat des de la Fundació tot ressaltant que igualment ha esdevingut un cartell emblemàtic en una presentació aquest dilluns just davant de la Capitania General de Barcelona.

La reedició s'ha fet sobre un paper de 160 grams, en format de 70x50cm i ha comptat amb la reproducció i postproducció (amb la pertinent restauració digital de l'original) per part del fotògraf Jordi Borràs. De fet, és interessant esmentar que l’original d’aquest cartell de grans dimensions va estar amagat en una maleta de doble fons de Pere Català i Pic, per tal de preservar aquest treball de la persecució dels franquistes. Va ser-hi després de la mort del seu autor, Pere Català i Pic, fins que el seu fill Pere Català i Roca el va trobar ocult i plegat.

A l'acte hi han assistit una delegació d'Òmnium i la vicepresidenta primera del Parlament, Alba Vergés. La reedició ha comptat amb la complicitat de la Federació Llull (que engloba Òmnium Cultural, Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear), les 80 llibreries més importants dels Països Catalans que ja tenen disponible el cartell, i diferents portals d’internet.

Com es va fer?

Els fills del fotògraf Francesc Català-Roca i Pere Català i Roca van comprar el fang al carrer Tallers de Barcelona per emmotllar l’esvàstica. De nit, el fotògraf i el seu fill Francesc (que aleshores tenia catorze anys) es van dirigir a l'edifici de Capitania de Barcelona.

Situats a l'entrada, amb tot l'equip de fotografia preparat i un parell de focus, van mullar amb aigua les llambordes perquè brillessin i van col·locar-hi una cadira. Van retratar el peu d’un mosso d'esquadra, aixecat uns centímetres per damunt de terra on reposava l'esvàstica.

D'aquell instant fotografiat se'n va revelar una imatge que va fer la volta al món, i es va convertir en un dels primers cartells del Comissariat de Propaganda de la Generalitat, d’unes grans dimensions (70 centímetres d’ample per 1 metre d’alt), que va atreure les mirades de tothom, en un moment en què encara no havia començat la II Guerra Mundial.

 

Imatge principal: presentació de la reedició del cartell 'Aixafem el feixisme' de la mà de la Fundació Reeixida / Foto: Marc González