Jordi Turull i Josep Rull han presentat avui un recurs d'empara al Tribunal Constitucional després que Pablo Llarena hagi desestimat el permís per sortir de la presó per poder ser nomenats consellers de l'executiu de Quim Torra. Mantenen que tenen els seus drets polítics intactes i denuncien la vulneració dels drets fonamentals, en la participació d'actes públics i l'accés a càrrecs públics i apel·len a un procés amb totes les garanties.

El recurs novament reitera que també s'està vulnerant el Conveni Europeu de Drets Humans i del Pacte Internacional de Drets Civils i Polítics. 

L'escrit presentat per l'advocat Jordi Pina posa en relleu, novament, que es va citar els processats en mig del ple d'investidura de Jordi Turull, que res va impedir que es presentessin a les eleccions i que tant Turull com Rull han complert escrupolosament sempre totes les mesures cautelars imposades quan han estat en llibertat provisional. "La seva sobtada posada en presó només pot explicar-se, d'una banda, per la voluntat d'evitar que el senyor Turull fos proclamat president de la Generalitat tot i que els seus drets polítics estaven intactes i, per una altra, per permetre en el termini més breu possible l'aplicació als diputats demandants", remarca Pina.

El recurs també posa en dubte el criteri de Pablo Llarena a l'hora de prendre les decisions sobre les mesures cautelars i la presó provisional: "Crida poderosament l'atenció que al desembre del 2017 el Sr. Instructor manifesta que la decisió dels demandants de ser diputats era una cosa que reduïa el risc de reiteració i de fugida, en la mesura que suposava un acatament de la legalitat espanyola, i que la mateixa circumstància s'esgrima al març del 2018 com a factor de risc de reiteració".

El recurs de Turull i Rull es manté en la lluita judicial per a poder nomenar els consellers mentre avui mateix amb l'informe de la Comissió Jurídica Assessora que justifica que el Govern ha de publicar al DOGC els noms que proposi el president, contradient així la decisió de l'executiu de Rajoy d'impedir la publicació per vetar Jordi Turull, Josep Rull, Toni Comín i Lluís Puig com a consellers del Govern Torra.