El Consell de Transparència ha reclamat al Ministeri de Defensa que trobi de l'informe perdut contra un general que volia la intervenció militar a Catalunya. Es tracta d'un document redactat l'any 2006 pel Cap d'Estat Major de la Defensa (Jemad), el general Félix Sanz Roldán, en el qual es recomanava la destitució d'un tinent general que va suggerir una possible intervenció de l'exèrcit espanyol si l'Estatut superava la Constitució. Va ser l'aleshores cap de la Força Terrestre de l'Exèrcit, el tinent general José Mena, qui va pronunciar un discurs a la Capitania General de Sevilla durant la Pasqua Militar del 2006. 

En el discurs, Mena va advertir que "seria d'aplicació l'article vuitè de la Constitució" si l'Estatut depassava "els límits infranquejables" marcats per la Carta Magna. Aquest article és el que regula l'actuació de les Forces Armades, de manera que Sanz Roldán es va veure obligat a redactar un informe per proposar al ministre José Bono la destitució del tinent general. L'endemà, el ministre de Defensa va rebre l'informe i va citar l'oficial al seu despatx per comunicar-li el cessament i vuit dies de detenció domiciliària. Va ser el primer tinent general detingut des de la Guerra Civil.

On és l'informe?

La cosa és que el Ministeri de Defensa al·lega ara que no té l'informe, després de la petició d'un ciutadà per obtenir la informació — tal com va revelar Vozpópuli. L'Estat Major de la Defensa (Emad) va respondre que no disposava del document, ni en els seus arxius de gestió ni en el seu arxiu central. Això vol dir que l'informe o bé s'amaga o bé es va perdre. Però existir existeix, perquè realment està disponible a l'arxiu digital de Bono (Fundació Pablo Iglesias). És per això que Transparència demana ara a Defensa que trobi i faci públic el document, segons ha pogut saber Europa Press.

Sobre l'informe, Sanz Roldán va fer una investigació més exhaustiva per saber si l'Exèrcit donava suport a les tesis del general Mena. "José Mena Aguado va ser el primer tinent general detingut des de la Guerra Civil. El dia de la Pasqua Militar, a Sevilla, va pronunciar un discurs llançant una andanada pública contra l'Estatut d'Autonomia de Catalunya. Es va confondre el militar. Va passar una frontera que en democràcia no poden traspassar els militars. Calia actuar i es va actuar", justifica Bono al lloc web que recull el seu llegat. L'exministre de Defensa publica el document complet que li va remetre el Jemad després de recollir l'opinió de generals, oficials i sotsoficials de les Forces Armades. La conclusió? Que les paraules de Mena van ser "extemporànies, inconvenients i generadores de divisió". "Tornar a una situació de declaracions de tan marcat caràcter polític, que posa a l'Exèrcit en situacions ja sobrepassades, no ho justifica ningú", deia Sanz Roldán, que afegia que els militars rebutjaven un discurs de tan marcada "parcialitat i manca de neutralitat política".